Warchild


Speel-o-theken versterken sociale banden
In de Colombiaanse provincies Putumayo en Norte de Santander staan veel dorpen en stadjes onder controle van illegale gewapende groepen. Gezinnen moeten de groepen `belasting' betalen en kinderen lopen een groot risico om als soldaat te worden gerekruteerd. Armoede en geweld bepalen het dagelijkse leven. Om kinderen weerbaar te maken en om de sociale samenhang in deze dorpen overeind te houden, zet War Child er speel-o-theken op.

Veilig spelen
"Bij de speel-o-theek kunnen kinderen basketballen, spelletjes of bijvoorbeeld een verkleedkist lenen. En het is een veilige plek waar regelmatig sport- en spelactiviteiten georganiseerd worden." Aan het woord is Brechtje Kalksma, vertegenwoordiger van War Child in Colombia. Ze legt uit: "Voor een gezonde ontwikkeling van kinderen is het van belang dat ze zich ergens veilig kunnen voelen, zich kunnen uiten en contact hebben met leeftijdsgenoten. In oorlogssituaties verminderen die mogelijkheden sterk. De speel-o-theken vervullen daarin een behoefte".

Gemeenschapsproces
"Het opzetten van de speel-o-theken is onderdeel van het gemeenschapsproces. Dat wil zeggen dat de dorpen `eigenaar' worden van de speel-o-theek. Ouders en andere volwassenen bepalen gezamenlijk hoe ze eruit zien, waar ze komen te staan en wie ervoor verantwoordelijk zijn. Door deze opzet worden sociale banden in het dorp versterkt. Mensen organiseren gezamenlijk activiteiten ondanks het geweld."

Minga is partner van War Child
De speel-o-theken worden opgezet onder begeleiding van War Child's partnerorganisatie Minga. Daarnaast nemen een paar honderd kinderen via deze organisatie deel aan een psychosociaal programma met sport- en spelactiviteiten. Minga ontvangt in 2007 voor het tweede jaar steun van War Child. Naast de financiële ondersteuning van dit project, hebben de medewerkers van Minga deelgenomen aan een sport- en speltraining van War Child.

Enthousiaste ouders
De activiteiten van Minga zijn zo succesvol dat steeds meer kinderen mee willen doen. Ondanks de armoede hebben verschillende ouders uit de dorpen geld verzameld, zodat er aanvullende activiteiten voor nog meer kinderen kunnen plaatsvinden. Het enthousiasme en de steun van deze ouders laat zien hoezeer de Colombiaanse bevolking verlangt naar een vreedzame en onbezorgde toekomst voor hun kinderen.