Ingezonden persbericht


Persbericht
van de burgerbeweging 'Openheid over Irak'

www.OpenheidOverIrak.nu

7 juni 2007

Burgers spreken woordvoerder premier aan op uitlatingen 'Irak'

In een open brief spreekt de burgerbeweging 'Openheid over Irak' (OOI) de woordvoerder van premier Balkenende aan op uitlatingen tegenover De Pers. De woordvoerder liet in het dagblad weten dat een burger die de premier in een artikel op internet in scherpe bewoordingen medeverantwoordelijk stelde voor de gevolgen van de oorlog tegen Irak 'nauwlettend in de gaten gehouden wordt': doet hij 'dingen die mogelijk strafbaar zijn en niet door de beugel kunnen', dan zal aangifte worden gedaan tegen de man, die al eens werd veroordeeld voor 'opruiend' commentaar op de premier.

In haar brief noemt OOI de uitlatingen van de woordvoerder 'buitenproportioneel en onverstandig'. De beweging wijst er op dat talloze burgers op vergelijkbare wijze uiting geven aan hun verontwaardiging omtrent de weigering van de regering verantwoording af te leggen voor de omstreden steun aan de oorlog tegen Irak. Al jaren wil een flinke meerderheid van de Nederlanders dat er opening van zaken wordt gegeven rond die steun.

OOI roept de woordvoerder op zich niet tot de burger, maar tot de premier te richten: 'Indien uw bezorgdheid om "dingen die mogelijk strafbaar zijn en niet door de beugel kunnen" oprecht is en u ongenuanceerde uitlatingen van verontwaardigde burgers wilt voorkomen, raden wij u dringend aan u in de eerste plaats tot de premier te richten.' De brief van de burgerbeweging is te lezen op www.OpenheidOverIrak.nu.

OOI trekt op dit moment met honderden vrijwilligers door het land om te luisteren naar de gevoelens van burgers, en om handtekeningen op te halen voor een parlementaire enquête. Deze honderd-dagencampagne eindigt op 3 juli, de dag waarop de Eerste Kamer debatteert over Irak.

Quote
OOI-oprichter Allard de Rooi: 'Een regering die weigert zich te verantwoorden voor haar handelen heeft geen enkel moreel argument om zich te beklagen over de verontwaardiging die daarvan het gevolg is. De regering heeft de burger tegen zijn uitdrukkelijke wil en op dubieuze gronden medeverantwoordelijk gemaakt voor een ontspoorde oorlog die de wereld onveiliger heeft gemaakt, en nu de burger daar het fijne van wil weten wordt er opnieuw niet naar hem geluisterd. Het cynisme en de woede hierover bij burgers, en ook bij militairen, ervaren wij dagelijks.'

Voor de redactie
Indien u meer informatie wenst of in contact wilt treden met de initiatiefnemers kunt u contact opnemen met Sylvia Pessireron op nummer 06-50 881 036. Gelieve deze contactinformatie niet te publiceren.

De uitlatingen van de woordvoerder van premier Balkenende zijn na te lezen op http://www.depers.nl/UserFiles/File/De%20pers%20woensdag%2023%20mei%202007.pdf.

Bijlage: Open brief aan de woordvoerder van de premier.

Ministerie van Algemene Zaken
T.a.v. de heer H. Brons, woordvoerder
Binnenhof 19
Postbus 20001
2500 EA Den Haag

Open brief

7 juni 2007

Geachte heer Brons,

Wij hebben kennis genomen van uw uitspraken in De Pers van 23 mei 2007 inzake Jeroen de Kreek, de burger die premier Balkenende zou 'stalken'. U zegt daarin dat De Kreek nauwlettend in de gaten gehouden wordt. U spreekt van mogelijke 'strafbaarheid of dingen die niet door de beugel kunnen'.

Uw uitlatingen roepen de vraag op waarom u een individuele burger zo vergaand en intimiderend via de media toespreekt. Wij nemen aan dat u bekend bent met de persoon en zijn argumenten. In dat licht bezien vinden wij uw optreden buitenproportioneel en onverstandig.

Indien uw bezorgdheid om 'dingen die mogelijk strafbaar zijn en niet door de beugel kunnen' oprecht is en u ongenuanceerde uitlatingen van verontwaardigde burgers wilt voorkomen, raden wij u dringend aan u in de eerste plaats tot de premier te richten. Zoals u weet is onder zijn regie de bevolking, tegen de uitdrukkelijke wens van 89 procent daarvan, medeverantwoordelijk gemaakt voor een op dubieuze gronden gestarte, roekeloze en ontspoorde oorlog, en bestaan er al jaren verdenkingen omtrent de manier waarop de premier in dit verband heeft geopereerd. 'Irak' is een nationaal schandaal, waarvan de impact op samenleving, krijgsmacht en politiek, en op het aanzien van Nederland in de wereld, ingrijpend is en zal blijven zolang de premier blijft weigeren adequaat verantwoording af te leggen.

Daarmee moet je als burger maar willen en kunnen leven. Velen kunnen dat niet. Zoals u weet toert 'Openheid over Irak' al meer dan twee maanden door het land om de verhalen aan te horen van burgers over hun gevoelens inzake 'Irak'. Wij hebben talloze mensen gesproken met vergelijkbare gevoelens als die van De Kreek. We noemen de bejaarde dame die haar geloof in de politiek en toekomst is kwijtgeraakt en zich vasthoudt aan ons burgerinitiatief; de schoonvader van een jonge man die in Uruzgan de Taliban 'de wind uit de zeilen moet nemen terwijl de regering een oorlog heeft gesteund die het terrorisme al jaren aanwakkert'; de Turkse officier die, gevlucht uit zijn vaderland, radeloos is vanwege de betrokkenheid van zijn nieuwe vaderland bij een 'leugenachtige, rampzalige oorlog'; de moeder van de marinier die al twee jaar weigert te spreken; de militairen die niet verder kunnen met wat zij hebben meegemaakt; de islamitische jongeren die zich vervreemd en opstandig voelen door het onrecht dat hun geloofsgenoten in Irak mede uit hun naam is aangedaan. We noemen u tot slot Jeroen de Kreek zelf: een begaafde en vredelievende man die niet kan leven met de gang van zaken en, getergd door zijn eigen overheid, verbaal weleens uit de bocht vliegt. Allemaal hebben ze terechte vragen die ze beantwoord willen zien; niet twee of drie, maar tien of twintig. En velen uiten hun verontwaardiging en frustratie in termen die 'mogelijk strafbaar zijn en niet door de beugel kunnen'.

De verontwaardiging in de samenleving over 'Irak' is groot, en dat weet u, zo goed als de premier het weet. Uit iedere opiniepeiling blijkt dat de meerderheid van de bevolking wil weten hoe het precies zit met alle aan het licht gekomen feiten. Feiten die wijzen op een ondeugdelijke besluitvorming in kabinet en Tweede Kamer; op het achterhouden van informatie door de regering; op mogelijke misleiding van het parlement en de bevolking; op verzwegen schietincidenten; op weggemoffelde mishandeling van Iraakse burgers; op heimelijke militaire steun aan de oorlog. Feiten die de veiligheid van Nederlandse burgers en militairen betreffen, nu en in de toekomst, hier en in het buitenland. Feiten die er op wijzen dat er iets grondig mis is met onze democratie, zoals dat ook blijkt uit het pact dat de regering en de regeringsfracties in de Tweede Kamer sloten over het tegenhouden van een onderzoek, en uit de steeds terugkerende berichten over intimidatie van ambtenaren en zelfs bedreiging van (ex-)militairen.

Een regering die deze wantoestanden willens en wetens laat voortbestaan verliest haar gezag. Een regering die weigert zelf orde op zaken te stellen heeft geen moreel argument om zich te beklagen over de verontwaardiging die daarvan het gevolg is. Onze boodschap aan premier Balkenende is derhalve de volgende. Maak schoon schip inzake 'Irak'. Geef antwoord op de serieuze vragen vanuit de bevolking en zorg ervoor dat alle relevante documenten worden vrijgegeven. In het licht van de gebeurtenissen en de zware verantwoordelijkheid die hem is toebedeeld heeft de burger het recht zelf te kunnen beoordelen of de namens hem werkende bewindslieden en volksvertegenwoordigers adequaat hebben gehandeld en capabel zijn. En mocht u zich door ongenuanceerde uitlatingen van verontwaardigde burgers beschadigd of ten onrechte verdacht gemaakt voelen: voor u is dit dé mogelijkheid uw blazoen te zuiveren. U heeft die mogelijkheid in eigen hand. Wij zien het als onze burgerplicht u hierop te wijzen.

Met vriendelijke groet,
namens 'Openheid over Irak',

Allard de Rooi, Utrecht
Hein van Meeteren, Amsterdam
Paul Wolvekamp, Utrecht
Sylvia Pessireron, Utrecht
Martijn de Rooi, Hilversum
Maarten Wolvekamp, Amsterdam
Jeff Zimberlin, Hilversum
Juliaan Bakker, Amsterdam
Mark Pryce, Den Haag