Novib

Oxfam Novib: G8-landen komen beloften 2005 niet na

Op de G8-top in Heiligendamm kunnen de G8-landen het niet eens worden over de vraag of zij zich überhaupt gaan houden aan hun belofte om tot 2010 $50 miljard extra uit te trekken voor ontwikkelingssamenwerking, aldus Oxfam Novib.

G8-onderhandelaars waren gisteren verwikkeld in verhitte discussies over de eindteksten, maar kwamen er niet uit. Italië, Canada en Japan benoemen hun beloften van 2005 niet eens meer, voornamelijk omdat ze sinds die tijd gebroken hebben.

Op de top in Gleneagles twee jaar geleden spraken de G8-landen af om de budgetten voor ontwikkelingshulp te verhogen met $50 miljard tot 2010. Met dat geld zouden bijvoorbeeld miljoenen kinderen ter wereld naar school kunnen, artsen worden opgeleid en medicijnen worden aangeschaft voor mensen met HIV/AIDS. Het ziet er naar uit dat de G8 nu al met $30 miljard achterblijft op de belofte van $50 miljard.

Afgelopen weekend heeft Oxfam Novib samen met de Global Campaign for Education in Berlijn campagne gevoerd voor onderwijs voor iedereen. Nog steeds gaan 80 miljoen kinderen niet naar school. Met een mediastunt werden de wereldleiders eraan herinnerd dat ze beloofd hebben dat in 2015 alle kinderen in de wereld naar school kunnen. In totaal werden wereldwijd meer dan 1 miljoen steunbetuigingen opgehaald, die overhandigd werden aan een symbolische Angela Merkel de echte was op het laatste moment verhinderd. De Global Campaign for Education onderstreepte hiermee het verzoek aan de Duitse regering om tijdens het voorzitterschap van de Europese Unie daadkrachtig aan de slag te gaan om onderwijs voor alle kinderen in de wereld mogelijk te maken.

Klimaatverandering is een ander controversieel onderwerp voor de G8-landen. Duitsland wil consensus over de stabilisatie van uitstoot van broeikasgassen. Met name de VS zijn daar geen voorstander van. Ook zet Duitsland in op een multilateraal overleg voor na 2012; de eerste fase van het Kyoto-protocol loopt van 2008 tot 2012. Adrie Papma, directeur Oxfam Novib: We hebben de afgelopen dagen veel nieuwe intiatieven gehoord over klimaatverandering, ook door voormalige ontkenners van het probleem. We hebben echter geen behoefte aan nieuwe processen of een nieuwe benadering. Binnen de VN bestaat er een klimaatverdrag, waar het Kyoto-protocol een onderdeel van is. Dat verdrag moeten alle landen volgen, G8-landen dus ook, zodat er een mondiale oplossing kan komen voor dit mondiale probleem.

Arme mensen in ontwikkelingslanden zijn nu al de dupe van klimaatverandering. Zij hebben behoefte aan maatregelen die hen helpt zich aan te passen aan klimaatverandering. Dat betekent extra budget, maar ook maatregelen om CO2-uitstoot te verminderen zodat de opwarming van de aarde tegengegaan wordt.

Kijk voor meer informatie op: http://oxfaminternational.wordpress.com

Auteur: Oxfam Novib, 7 juni 2007