Arbouw


2007

Onderzoek Arbouw wint Burgerpenning 2007

Henk van der Molen van Arbouw mocht voor zijn proefschrift de Burgerpenning 2007 in ontvangst nemen van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde. Kees Niks, voorzitter commissie tot toekenning van de Burger-/Zielhuispenning roemde zijn conclusies en aanbevelingen uit zijn proefschrift 'Evidence-based implementation of ergonomic measures in construction work' als zijnde gewapend beton.

Eén keer per twee jaar wordt de Burgerpenning uitgereikt aan de Nederlandse auteur die over deze periode de beste wetenschappelijke prestatie leverde op het terrein van de bedrijfsgezondheidszorg. Van alle onderzoeken was er volgens de jury één onderzoek dat er op een speciale manier uitsprong. Door als onderzoeker letterlijk met de voeten in de klei te staan, wist Henk van der Molen volgens de jury belangrijke ergonomische verbeteringen door te voeren die een significante vermindering veroorzaakten van het aantal gezondheidklachten bij werknemers in de bouwnijverheid. De samenwerking tussen praktijk (Arbouw) en wetenschap (Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid) heeft al veel belangrijke publicaties opgeleverd.

Het juryrapport
"Dit is een proefschrift dat je hart steelt. De auteur heeft op een gedegen wijze, zowel via een uitgebreid literatuuronderzoek als via verschillende veldonderzoeken, gekeken naar de effecten van ergonomische maatregelen zoals het gebruik van tilhulpmiddelen en de hiervoor benodigde gedragsveranderingen. Daarbij werd ook zorgvuldig onderzocht of de implementatiestrategieën effectief waren gebleken in de praktijk. Het onderzoek heeft daarom een belangrijke praktische waarde en de aanbevelingen zijn van een ontnuchterende 'met-beide-benen-op-de-grond' kwaliteit", aldus het juryrapport.

Conclusies proefschrift
Met zijn proefschrift toonde Henk van der Molen aan dat zowel de lichamelijke arbeidsbelasting als de lage rugklachten bij metselaars significant verminderen door de werkhoogtes waarop materialen liggen, aan te passen. Verder toonde hij aan dat dit resultaat ook bij opperlieden is te boeken door het transport van materialen te mechaniseren. Tenslotte toonde hij aan dat effectieve implementatie van ergonomische maatregelen alleen succesvol kan zijn als de werkgevers en werknemers betrokken zijn bij de selectie van maatregelen.

Bron: persbericht Arbouw
Datum: 7 juni 2007