GroenLinks

GroenLinks wil Galileo niet laten schieten

Galileo-satelliet 7 juni 2007

Het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo is in zwaar weer terechtgekomen omdat het consortium van bedrijven, dat geacht werd dit prestigieuze project deels te financieren, uiteindelijk niet meebetaalt. Dit geld moet nu ergens anders vandaan komen. Bovendien heeft het project ernstige vertraging opgelopen.

Galileo is ontworpen als een Europese, nauwkeurigere versie van het Amerikaanse Global Positioning System, GPS. Het consortium had toegezegd twee derde van de totale ontwikkelingskosten (EUR2,4 miljard tot 2013) bij te dragen aan het eerste niet-militaire satellietnavigatiesysteem, maar kon het niet eens worden over de onderlinge verdeling van financiën en risico's.

Betalen uit EU-begroting
Europarlementariër Joost Lagendijk wil dat de EU het project doorzet. Het gat in de begroting zal waarschijnlijk met overheidsgeld gevuld worden. De Europese Commissaris van Transport, Jacques Barrot, vraagt de lidstaten hiervoor extra geld beschikbaar te stellen. De ministers van de lidstaten zijn het hier niet mee eens. Ook Lagendijk is van mening dat Barrot eerst moet kijken of hij Galileo uit het huidige transportbudget (EUR70 miljard tot 2013) kan betalen.

Toepassingen
De voordelen van Galileo wegen, ook voor GroenLinks, ruimschoots op tegen de nadelen. Galileo kan bijvoorbeeld ingezet worden voor het uitvoeren van het rekeningrijden in Nederland. Andere toepassingen zijn het vinden van slachtoffers van rampen en ongelukken en het opsporen van illegale lozingen op zee. De huidige middelen zijn lang niet voldoende om de vervuiling te detecteren en de vervuilers - vaak schepen - te identificeren.

Militaire inzetbaarheid
Een controversieel punt is de mogelijke militaire toepassing van Galileo. GroenLinks is voorstander van een gezamenlijke Europese defensie. Tijdens internationale conflicten kunnen de Amerikanen GPS blokkeren voor andere landen. Met een eigen satellietnavigatiesysteem kan de EU onafhankelijker opereren van de VS. Galileo kan een belangrijke ondersteuning zijn bij toekomstige Europese vredesmissies, bijvoorbeeld in Kosovo.