72% CDA kiezer is voor snel en totaal rookverbod


07.06 .2007 / 16:33 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Stivoro

Stivoro

Achterban coalitiepartijen staat massaal achter voorstel minister Klink

Cijfers uit een recent TNS NIPO onderzoek laten zien dat 64% van de bevolking vindt dat er snel een rookvrije horeca moet komen. Slechts 1% van de bevolking vindt 2011 acceptabel. Een ruime meerderheid van de bevolking steunt daarmee het voorstel van minister Klink en is klaar voor een rookvrije horeca. Van de achterban van de coalitiepartijen CDA, PvdA en CU wil zelfs 72%, 74% respectievelijk 78% dat de horeca snel rookvrij wordt gemaakt. Uit eerder onderzoek van TNS NIPO is bekend dat 75% van de horecaondernemers bij de invoering van rookvrije horeca de voorkeur heeft voor een totale invoering in plaats van gefaseerd. Astma Fonds, KWF Kankerbestrijding, Nederlandse Hartstichting en STIVORO pleiten al jaren voor een totale rookvrije horeca en zijn blij met de krachtige en duidelijke keus die minister Klink maakt. Vele landen gingen Nederland voor en de buitenlandse ervaringen tonen aan dat van omzetdaling en overlast op straat geen sprake is, zo bleek uit presentaties van buitenlandse experts tijdens een recent symposium over rookvrije horeca.

Noorwegen
Na het invoeren van de rookvrije horeca in juni 2004, steeg het draagvlak van de Noorse bevolking van 58% voor invoering naar ruim 80% na invoering. De omzet in de horeca is sinds de invoering met 6% gestegen. De verkoop van bier in supermarkten is sinds de rookvrije horeca niet buitenproportioneel gestegen. Een ruime meerderheid van de werknemers is blij met de maatregel. De overlast op straat is verwaarloosbaar, wel hebben cafés en restaurants verwarmde terrassen gerealiseerd.

Ierland
Volgens een vakbondsleider uit Ierland zal de horeca sector zelf nooit klaar zijn voor een rookvrije horeca als je het aan de sector zelf over laat. Na invoering in maart 2004, bleek echter dat 87% van de horecamedewerkers de maatregel steunt. 94% van de horecamedewerkers had (vrijwel) geen problemen met het naleven van de maatregel. De dalende omzet die reeds sinds 2000 in gang was gezet is na de rookvrije horeca gestabiliseerd en zelfs licht gestegen. De aanscherping van wetgeving over drinken en rijden, en de gewijzigde leefstijl van de Ieren hebben veel meer negatieve impact op de omzet gehad.

DVD met internationale ervaringen
Op de DVD 'Een luchtig menu' hebben het Astma Fonds, KWF Kankerbestrijding, Nederlandse Hartstichting en STIVORO de ervaringen van internationale experts vastgelegd. Aan de gevolgen van de rookvrije horeca in Ierland is uitgereid aandacht besteed. In deze DVD laten de minister van Gezondheid en Kinderen, en een Iers parlementslid weten dat de beslissing over te gaan tot een rookvrije horeca de beste is die de politiek in jaren heeft kunnen nemen. De minister benadrukt daarbij dat het aan de overheid is om alles te doen om de volksgezondheid te bevorderen. Tevens zijn de interviews met de Ierse en Noorse expert op de DVD na te luisteren.


--------------

Noot voor de redactie,