Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Verantwoordingsdag Feijenoord slaat aan

Het was een bewuste sprong in het diepe, het proberen zeker waard. De gemeente Rotterdam had de primeur in 2004, Feijenoord volgde als eerste deelgemeente in 2007: bestuurders die afgelopen woensdag 6 juni verantwoording aflegden tijdens een publiek debat in de raadszaal, onder leiding van Jack Kerklaan van RTV Rijnmond. Bewoners uit alle acht wijken van de deelgemeente hadden zich hiervoor aangemeld, een bont gezelschap dat zich ontpopte als een volwaardige gesprekspartner.

Aan de hand van introductiefilmpjes waarin de vier portefeuillehouders van de deelgemeente hun beleidsterreinen aangaven, werd het open debat gevoerd. Daarbij passeerden allerlei onderwerpen, vragen, knelpunten, suggesties, goedkeurende geluiden, maar ook stevige kritiek de revue. Een greep: de politieaanpak in Katendrecht, omgegooide plaszuilen in de Afrikaanderwijk, de reconstructie van de Putselaan en Hillelaan, digitale bereikbaarheid van deelraadleden, bouwen in Vreewijk, openbare speelmogelijkheden voor de allerkleinsten, hulpverlening aan sociaal zwakkeren, sociale cohesie en contact met de buren, sporten in de wijken, schoon en heel, jeugdbeleid, multiculturele ontmoetingscentra, de reorganisatie van de deelgemeente, en nog veel meer.

Na het circa twee uur durende open debat sloot Jack Kerklaan af met: Houdt met elkaar het hart open en blijf op deze manier met elkaar praten. Deelraadvoorzitter Dagmar Oudshoorn en haar collega-portefeuillehouders namen dit ter harte: Dat is aan geen dovemansoor gezegd. We houden de moed erin, zolang we op deze manier met elkaar blijven omgaan, in gezamenlijkheid met de deelraad!

De verantwoordingsdag van Feijenoord kende ook een informeel gedeelte, een presentatie van diensten, op de pleinstrook voor het deelgemeentekantoor. Daar konden inwoners van de deelgemeente en bezoekers van de Stadswinkel zich uitgebreid laten informeren over de werkzaamheden die direct of indirect met de deelgemeente te maken hebben. Circa 23 stands werden bemenst door onder andere de Brandweer, Stadstoezicht, Roteb, politie en de directie Veiligheid, het Interventieteam Feijenoord, Gemeentewerken (Werf Feijenoord), Thuis Op Straat (SWF), de cultuurscout en uiteraard ook de deelgemeente zelf. Portefeuillehouders, deelraadleden, ambtenaren en opbouwwerkers wisselden met een ieder die dat wenste een woordje. Jack Kerklaan draaide alvast warm voor het open debat in de avonduren. Voor de jeugd was er een springkussen en verder kleurige met helium gevulde ballonnen, behendigheidspelletjes, een goochelaar en djembé trommelen. De ouderwetse orgelman en de patatkraam ontbraken er ook niet.

Kortom: een verantwoordingsdag die in het teken stond van openheid, discussie en plezier.