Gemeente Breda

Convenant Samen Starten: afspraken over strijd tegen kindermishandeling.

Wethouder Heerkens heeft woensdag 6 juni samen met drie maatschappelijke organisaties uit Breda in het Stadskantoor het convenant Samen Starten ondertekend. In dit convenant staan afspraken die de onder andere strijd tegen kindermishandeling moeten ondersteunen.

Kindermishandeling kan worden voorkomen door ouders op tijd ondersteuning te bieden bij opvoedingsproblemen. In het convenant spreken de Thuiszorg Breda, GGD West-Brabant, het Instituut voor Maatschappelijk Welzijn en de gemeente af dat zij deze ondersteuning nog eerder willen inzetten. Zo kunnen ouders gebruik maken van hulp door een gezinscoach en zal er aandacht zijn voor zowel de ouder, het kind als de omgeving. Wethouder Heerkens benadrukte in haar speech dat het kind te allen tijde centraal staat binnen Samen Starten.

Dat de strijd tegen kindermishandeling door moet gaan blijkt volgens de partners uit recente cijfers uit twee onderzoeken die zijn verschenen over kindermishandeling in Nederland. Zo zouden in Nederland tussen de 107.200 tot 160.700 kinderen het slachtoffer zijn van mishandeling en verwaarlozing. Ook voor Breda liegen de getallen er niet om. In het jaar 2006 is er in Breda in totaal 460 keer contact geweest met het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling wegens (een vermoeden van) kindermishandeling en/of verwaarlozing.

Het convenant is de bezegeling van de aanpak Samen Starten Breda die in 2005 landelijke bekendheid kreeg en de Jeugdgezondheidszorgprijs in ontvangst mocht nemen.

Breda, 7 juni 2007

Zie ook:

Convenant Samen Starten Breda Visiedocument Expertteam Samen Starten Werkwijze Samen Starten Breda