Gemeente Venlo


Preventieve aanpak voor kloekende en blowende jeugd Venlo

persbericht 7 juni 2007

De gemeente Venlo gaat met GGZ Noord- en Midden Limburg, GGD, politie, het JIP (Wel.kom) en de horeca binnen het project 'Kloeken en Blowen' samenwerken aan alcohol- en drugspreventie bij de Venlose jeugd. In de periode 2007-2009 zetten de partijen fors in op het tegengaan van risico's van alcohol- en drugsgebruik.

Tijdens de startbijeenkomst op 7 juni ondertekenden de partners een samenwerkingsverklaring, waarmee zij aangeven dat ze zich gezamenlijk gaan inspannen om de doelstellingen van het alcohol- en drugspreventieproject 'Kloeken en Blowen' te bereiken. Het was een geslaagde bijeenkomst. Dhr. Henk Verstappen van GGZ gaf een duidelijke toelichting op het project. De campagne is gepresenteerd en er is gesproken en gediscussieerd met de jongeren om wie het project draait. Zij maakten helder wat zij van de gepresenteerde plannen vinden en vertelden over ervaringen met alcohol en drugsgebruik.

Het project richt zich op het voorkómen en beperken van gezondheidsrisico's voor de jongere en zijn of haar directe omgeving én het beperken van het risico op alcohol- en drugsgerelateerde maatschappelijke overlast.

Aanbod preventieve middelen
Er is al een breed aanbod voor alcohol- en drugspreventie voor de jeugd. Daar wordt nu een aantal nieuwe initiatieven aan toegevoegd, maar bovenal leggen de partners vanaf nu de nadruk op samenwerking en afstemming, zodat er een integraal geheel ontstaat.

De doelgroep is de Venlose jeugd van 0 tot 23 jaar: jongeren die problematisch alcohol en drugs gebruiken, maar ook potentiële alcohol- en drugsgebruikers. Er zijn twee speciale groepen die binnen 'Kloeken en Blowen' extra aandacht krijgen:
* Jongeren van de groepen zeven en acht van de basisschool, vanwege de kwetsbare fase van de overgang naar de middelbare school.
* Ouders, hun rol is erg belangrijk. Zo blijken jongeren meer te drinken als de ouders daar neutraal of positief tegenover staan. Maar ook het gedrag van de ouders, als drank bijvoorbeeld normaal is in het gezin, heeft invloed op het gedrag van het kind.

"Wij vinden het belangrijk om juist deze doelgroepen extra aandacht te geven binnen dit project," aldus wethouder Jan Lamers (Jeugd, welzijn en zorg). "Kinderen van 11 en 12 jaar zitten in een kwetsbare fase, ze gaan naar een nieuwe school, komen in een nieuwe omgeving en komen in aanraking met nieuwe mensen. Als zij dan weten wat de risico's van alcohol en drugs zijn, hebben ze een stapje voor en zullen ze minder snel geneigd zijn om deze middelen te gebruiken."

Een van de plannen voor deze doelgroepen is het versturen van een brief aan alle ouders van kinderen die twaalf jaar worden. In die brief wordt gewezen op de gevaren van het gebruik van alcohol en drugs en krijgen de ouders adviezen over hoe ze hier mee om kunnen gaan.

Een ander punt dat binnen 'Kloeken en Blowen' extra aandacht krijgt, is de naleving van de leeftijdsgrens en het terugdringen van de beschikbaarheid van alcohol. Zo zullen met verschillende alcoholverstrekkers afspraken gemaakt worden hoe zij de leeftijdsgrens goed kunnen naleven. De projectpartners nemen ook het schenkbeleid van (sport)verenigingen onder de loep. Burgemeester Bruls is verantwoordelijk voor het horecabeleid van de gemeente Venlo en staat vierkant achter een striktere naleving van de leeftijdsgrens bij de verkoop van alcohol.

Het preventieproject wordt ondersteund door een grote communicatiecampagne gericht op het uitgaanspubliek, maar ook op jongeren die thuis drinken of drugs gebruiken.