RVD / Kon. Huis nr. 135: Prins van Oranje - United World Colleges

RIJKSVOORLICHTINGSDIENST
Persbericht

PRINS VAN ORANJE REIKT STUDIEBEURZEN UIT AAN LEERLINGEN VOOR UNITED WORLD COLLEGES

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje heeft vanmiddag in het Concertgebouw in Amsterdam studiebeurzen uitgereikt aan vijftien middelbare scholieren die geselecteerd zijn voor een tweejarige opleiding aan de United World Colleges. United World Colleges (UWC) is een brede internationale educatieve beweging die zich inzet voor vrede en duurzaamheid. De Prins is beschermheer van het UWC.

Het UWC heeft als doel veelbelovende jongeren in de leeftijd van 16 tot 18 jaar uit verschillende landen en culturen samen te brengen om wederzijds begrip te stimuleren. De aanpak op de colleges bestaat uit een intensief academisch programma dat wordt gecombineerd met (fysieke) uitdagingen en dienstverlenende, maatschappelijke activiteiten. Beoogd wordt om hiermee leerlingen te voorzien van de inspiratie, de vaardigheden en het netwerk om gedurende de rest van hun leven positieve veranderingen in de gemeenschap tot stand te brengen.

Kandidaten voor United World Colleges worden geselecteerd op basis van hun motivatie en geschiktheid, ongeacht hun financiële positie. De vijftien leerlingen werden geselecteerd in Nederland en de Nederlandse Antillen. Een groot aantal sponsoren, overheid, bedrijven, stichtingen, alumni en overige privé-personen, stelt jaarlijks beurzen ter beschikking.

De eerste school, het UWC of the Atlantic in Wales, opende haar deuren in 1962. Sindsdien zijn er over de hele wereld elf scholen aan de UWC-beweging toegevoegd. De voorbereidingen om in september 2009 een school in Maastricht te openen zijn in volle gang.

Naast de tweejarige opleiding worden er in diverse landen zomercursussen georganiseerd voor een bredere doelgroep. In Nederland wordt sinds een aantal jaren de UWC Youth Leadership Summit (YLS) georganiseerd die als centraal thema integratie heeft.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed