Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 7 juni 2007

Acties tegen hennepteelt
Samen met politie, brandweer, Openbaar Ministerie, Continuon en Belastingdienst startte stadsdeel De Baarsjes twee weken geleden de actie 'Stop Hennep Thuisteelt'. Tijdens de eerste opruimdag werd al een eerste hennepplantage opgerold met ruim 600 planten. Vandaag volgde een tweede opruimdag. Aan de Orteliusstraat werd een wietplantage met bijna 500 planten vernietigd. Drie panden stonden al leeg, maar zijn wel gebruikt als hennepkwekerij. Een laatste woning diende als opslagruimte voor apparatuur. Ook die apparatuur is in beslag genomen. Het stadsdeel laat hennepkwekerijen ontmantelen op kosten van de overtreder. Politie en stadsdeel rollen kwekerijen op en het Openbaar Ministerie vervolgt de verdachten. Het energiebedrijf sluit de stroom af en verwijdert de meter. De Belastingdienst controleert of de inkomsten uit de kwekerij aan de Belastingdienst zijn opgegeven. Zo niet, dan moet alsnog belasting worden betaald. Daarnaast wordt de kweker zo mogelijk ook strafrechtelijk vervolgd. Portefeuillehouder: Arco Verburg.
Meer informatie: Rinze van Opstal, 06 1299 1741.

Leerlingen islamitische scholen melden zich in De Baarsjes Portefeuillehouder Onderwijs Godfried Lambriex vindt een ongebreidelde groei van de islamitische basisschool As-Siddieq niet gewenst. De verwachte groei is een gevolg van de sluiting van drie islamitische basisscholen elders in de stad. Lambriex: 'De directie en het bestuur van de As-Siddieq hebben zelf de handen vol aan het verbeteren van de zorg en de kwaliteit.' De basisschool ligt onder het vergrootglas van het ministerie; de kwaliteit van het onderwijs op de As-Siddieq scoort maar een nipte voldoende. Lambriex: 'Een grote toename van het aantal leerlingen lijkt me dan ook niet verstandig. De As-Siddieq heeft voorgesteld de klassen te vergroten, maar dat lijkt me niet de goede aanpak met tachtig procent achterstandsleerlingen.' Lambriex heeft de commissie Onderwijs geïnformeerd over de stand van zaken. Begin juli moet duidelijk worden of en hoe een eventuele groei van de As-Siddieq in goed banen kan worden geleid. Portefeuillehouder: Godfried Lambriex.
Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471.

Gewoon in De Baarsjes
Gewoon aantrekkelijker maken dat woonklimaat, zo luidt het devies in de nieuwe beleidsnota Gewoon in De Baarsjes 2007 - 2015. Het in de nota beschreven woonbeleid zet in op het afremmen van de doorstroming van bewoners, het kwalitatief verbeteren van het woon- en investeringsklimaat inclusief de woonomgeving en het kunnen blijven wonen van ouderen in het stadsdeel op het moment dat speciale aandacht en zorg nodig is. Die speciale aandacht betreft ook de huisvesting van grote gezinnen met een laag inkomen. Tijdens de inspraak is de nota ook onder de aandacht gebracht van het digitale bewonerspanel De Baarsjes. Honderdveertien bewoners beantwoordden drie vragen over het woonbeleid in het stadsdeel. De samenvatting van hun reacties is aan de nota toegevoegd. Een kleine meerderheid (58%) vindt dat het wonen in De Baarsjes nog wel verbeterd kan worden. Een grotere meerderheid (68%) geeft vervolgens aan graag in De Baarsjes te blijven wonen. Een vraag over aandacht voor aandachtsgroepen als ouderen en zorgvragers leverde een meerderheid voor Weet niet op (69%). De nota is vastgesteld door het Dagelijks Bestuur en staat 26 juni op de agenda van de stadsdeelraad. Portefeuillehouder: Ab Cherribi.
Meer informatie: Harold Ytsma, 06 5342 0466.

Ook in 2008 parkeerduurbeperking Jan Evertsenstraat Het Dagelijks Bestuur wil Parkeerduurbeperking in de Jan Evertsenstraat in 2008 voortzetten. Uit onderzoek blijkt dat de doorstroming van parkeerders verbetert en dat parkeerders vaker dan voorheen komen om te winkelen in plaats van voor andere doelen. Ook ten opzichte van parkeerduurbeperking tegen het 10-centstarief, dat in sommige andere winkelstraten in de stad geldt, komt de parkeerduurbeperking tegen normaal straattarief goed uit de bus. De parkeerduurbeperking in de Jan Evertsenstraat geldt sinds januari 2006 en houdt in dat maximaal één uur parkeren in het winkelgebied Jan Evertsenstraat is toegestaan. Portefeuillehouder: Ab Cherribi.
Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Onderzoek tarieven leges
Stadsdeel De Baarsjes geeft een extern bureau opdracht de kostprijs voor verschillende vergunningen te onderzoeken en te bekijken of aanpassing van de tarieven gewenst is. De uitkomsten van het onderzoek moeten in oktober van dit jaar bekend zijn, zodat eventuele wijzigingen in de tarieven in 2008 kunnen worden doorgevoerd. De onderzoekers wordt ook gevraagd aanbevelingen te doen voor het verbeteren van de administratieve organisatie. Het onderzoek wordt gedaan naar aanleiding van aanbevelingen in een rapport van de Rekenkamer Amsterdam en heeft als doel juiste en transparante tarieven voor diensten van het stadsdeel aan bewoners en bedrijven te berekenen. Portefeuillehouder: Ab Cherribi.
Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Vierde Panna Baarsjes Open
De beste voetballers van de Baarsjes en omstreken meten zaterdag 9 juni hun krachten op het vierde Panna Baarsjes Open. Teams van twee personen nemen het tegen elkaar op in de Panna Kooi, een ronde voetbal-arena met kleine doeltjes. Voor de winnaars is er eeuwige roem en een echte straatvoetbal. Tijdens het Panna toernooi kunnen kids tussen 7 en 12 hun voetbaldiploma halen. Er is een workshop Panna Tricks van de enige echte Panna Master. En iedereen kan meedoen aan de voetbal zeskamp. Kinderen van 7 tot 12 kunnen zich gratis inschrijven bij Sportbuurtwerk De Baarsjes, sportbuurtwerk@baarsjes.amsterdam.nl, tel. 020 589 2536. Portefeuillehouder: Arco Verburg.
Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471.

Baarsjesdag 2007: Ontdek hoe sportief je bent
De Baarsjesdag is hét moment voor veel organisaties in stadsdeel De Baarsjes om zich te presenteren aan een groot publiek. Thema dit jaar is 'Ontdek hoe sportief je bent'. Op zaterdag 8 september worden er tal van activiteiten georganiseerd. Als organisator van de Baarsjesdag roept de Vrijwilligerscentrale Amsterdam bewoners en vrijwilligersorganisaties op om mee te denken over een precieze invulling van de dag. Aanmelden kan via amsterdam@vca.nu of 020 530 1228.

Nestkasten voor gierzwaluwen aan de Orteliuskade
Gierzwaluwen zijn trekvogels. Jaarlijks komen zij vanuit Zuid-Afrika naar Nederland om te paren en te broeden. Door stadsvernieuwing wordt dat steeds moeilijker, waardoor de vogels in hun voortbestaan worden bedreigd. Bewoners van de Orteliuskade bieden de helpende hand. Op korte termijn komen gierzwaluwkastjes aan de gevels, waardoor de vogels voor nageslacht kunnen zorgen. Het ophangen van de kastjes is een initiatief van de Werkgroep Gierzwaluwen en wordt financieel ondersteund door stadsdeel De Baarsjes en woningbouwvereniging Het Oosten. De Werkgroep Gierzwaluwen trok zich begin jaren negentig het lot van de vogels aan. De groep zet zich in voor extra broedruimten. Dit is mogelijk door neststenen in het metselwerk op te nemen. Zo zijn de nieuwbouw van de Westerweelschool achttien neststenen ingemetseld. Bewoners van de Orteliuskade hadden om nestkastjes gevraagd. Als de kastjes hangen, organiseert de werkgroep twee wandelingen door de buurt en verzorgt een lezing over de gierzwaluw. Voor de wandelingen op 14 juni en 5 juli kunt bewoners zich aanmelden via 020 612 8324.

Uit de stadsdeelraad

Raadscommissie Onderwijs en Welzijn geeft richting aan begroting De Raadscommissie voor Onderwijs en Welzijn sprak woensdagavond over de Kaderbegroting. Daarin vraagt het Dagelijks Bestuur aan de raad welke nieuwe beleidsplannen in de begroting voor 2008 moeten komen.

De raadscommissie vindt het belangrijk dat mensen meedoen in de samenleving. Werk is daarbij belangrijk. Dat kan betaald en onbetaald werk zijn. Het voorkomt dat mensen in een isolement raken. Daarnaast is het een goede manier om armoede te bestrijden. De partijen vonden een sluitende aanpak hierbij belangrijk: niemand mag buiten de boot vallen. Het stadsdeel moet de regie op zich nemen en een actieve rol spelen bij maatschappelijke participatie en begeleiding naar werk. Mensen die nog ver van werk af staan moeten naar werk begeleid worden. Bijvoorbeeld via stageplaatsen en sociale activeringsprojecten zoals Bouwen aan Burgerschap.

Voor de mensen die schulden hebben moet schuldhulpverlening snel beschikbaar zijn, een beperkte doorlooptijd hebben en een goede oplossing bieden. De partijen vinden het belangrijk dat het huidige capaciteitsproblemen worden opgelost, zodat er geen mensen meer buiten moeten wachten om geholpen te worden. In het najaar komt het Dagelijks Bestuur met een nota over Armoedebeleid en een nota over Sociale activering, inburgering en werk. Dan kan de raad een keuze maken welke onderwerpen prioriteit hebben en welke concrete activiteiten het stadsdeel zal starten.

Daarnaast heeft iedere partij de nodige eigen voorstellen ingebracht. Voor de PvdA is het tijdig signaleren en aanpakken van problemen van jonge kinderen een belangrijk aandachtspunt. Hier ligt een regierol voor het Ouder Kind Centrum. Ook het voorkomen van onderwijsachterstanden werd door de PvdA naar voren gebracht. Er moet extra aandacht komen voor de betrokkenheid van de ouders bij de school. Voor huiswerkbegeleiding mogen er geen wachtlijsten zijn. Tot slot pleit de PvdA voor een proef met een ouderenconsultatiebureau. Dat voorstel sluit aan bij een burgerinitiatief van een groep Baarsjesbewoners. De andere partijen delen gisteren deze speerpunten. Ook voor de voorstellen van de VVD kregen steun van de andere partijen. Deze partij legt eveneens grote nadruk op betrokkenheid van ouders bij de school. Het actief meedoen van ouders is volgens de VVD een voorwaarde voor een goede schoolloopbaan van kinderen. Daarnaast willen zij aandacht voor: overgewicht bij kinderen, ontmoetingen tussen mensen die zichzelf kunnen redden en mensen die dat niet kunnen, goede afstemming tussen welzijnsorganisaties, aandacht voor ouderen en invaliden, het faciliteren van de mantelzorg en activiteiten voor 12-18 jarigen. D66 benadrukt dat het stadsdeel een realistisch beleid voor onderwijs en welzijn moet ontwikkelen dat aansluit bij mogelijkheden en wensen van betrokkenen. Daarnaast wijst D66 op het belang van de Brede School en de Kantoortijdenschool. Niet alleen kansarme jongeren maar ook talentvolle jongeren moeten aandacht krijgen. D66 kondigde een notitie aan over Jeugdpension voor talentvolle jongeren. De andere partijen steunen dit idee niet. Tot slot wil D66 dat het stadsdeel meer activiteiten gaat organiseren in het Rembrandtpark, bijv. vanuit Buurthuis De Tulp.

GroenLinks vraagt aandacht voor het jeugdbeleid van het stadsdeel. Het stadsdeel moet niet alleen praten over jongeren, maar vooral praten met jongeren. De partij heeft een notitie Kunst en cultuur voor jongeren geschreven. Dat is een plan om jongeren van 12 tot 18 jaar te stimuleren om gebruik te maken van het aanbod aan kunst en cultuuractiviteiten. De andere partijen reageren positief op dit voorstel en willen de notitie in september graag uitgebreid bespreken. Verder constateert GroenLinks dat veel bewoners de weg niet vinden naar de vele hulporganisaties. Zij pleit voor een proactieve aanpak, zoals bij het huisbezoekproject in de Orteliusbuurt. Andere partijen herkenden het probleem maar wezen wel op de hoge kosten van zo'n aanpak.

Agenda

|Juni      |                                           |              |
|Dag & tijd|Wat is er te doen                          |Waar          |
|1-30 juni |Juni Kunstmaand 2007                       |De Baarsjes   |
|          |www.junikunstmaand.nl                      |              |
|          |                                           |              |
|7-10 juni |Expositie: Between a thought               |De Bonte Zwaan|
|          |Tekeningen van Joost Bakker. Opening 7     |              |
|          |juni, 19-22 uur. Open: 16-19 uur. Meer     |Stavangerweg  |
|          |info: www.agentur.nl en                    |890           |
|          |www.bontezwaan.nl.                         |              |
|          |                                           |              |
|donderdag |Dreaming Fellini: Felliniaanse zoektocht,  |Italian       |
|7 juni    |gevuld met o.a. filmfragmenten en muziek.  |Cultural      |
|20.30 uur |Meer info: www.arpsgallery.com.            |Institute     |
|          |                                           |Keizersgracht |
|          |                                           |564           |
|          |                                           |              |
|zaterdag 9|Open Baarsjes 2 tegen 2: voetbalevenement  |Mercatorplein |
|juni      |                                           |              |
|14-18 uur |Organisatie: Sportbuurtwerk De Baarsjes in |              |
|          |samenwerking met Stichting Beheer          |              |
|          |Mercatorplein.                             |              |
|          |                                           |              |
|zaterdag 9|Workshop Chi Kung                          |GoYuMe        |
|juni      |Info: info@goyume.nl en www.goyume.nl.     |Jan           |
|          |                                           |Evertsenstraat|
|          |                                           |45-47         |
|9-30 juni |Venster op de Wereld van Judith Zwaan.     |Galerie Ei    |
|          |Opening: 9 juni, 16-19 uur, met live muziek|Admiraal de   |
|          |door Josephine en Jesse Zwaan. In de vroege|Ruijterweg 154|
|          |jaren negentig begint Zwaan met het        |              |
|          |verzamelen van oude vensters uit de        |              |
|          |afvalcontainers van de stadsvernieuwing.   |              |
|          |Zij maakt er 'doorkijkschilderijen' van.   |              |
|          |Open: zaterdag, 12-17 uur en zondag, 14-17 |              |
|          |uur. Info: galerieei@zwaanart.nl.          |              |
|          |                                           |              |
|10 juni - |Expositie: Van Marrakech tot Marken        |Witte de      |
|1 augustus|Opening: 10 juni, 17 uur, W. de            |Withstraat    |
|          |Withstr.146. Het werk van vier vormgevers  |146, 148 en   |
|          |wordt tentoongesteld in drie               |186           |
|          |atelier-galeries. Download de flyer.       |              |
|          |                                           |              |
|dinsdag   |Vergadering Commissie SDW                  |Stadsdeelkanto|
|12 juni   |Meer informatie op                         |or            |
|          |www.baarsjes.amsterdam.nl.                 |Baarsjesweg   |
|          |                                           |224           |
|          |                                           |              |
|woensdag  |Straatspeeldag                             |Bonaireplein, |
|13 juni   |Organisatie: De Combinatie                 |Bonairestraat |
|15-18 uur |                                           |en            |
|          |                                           |Paramariboplei|
|          |                                           |n             |
|          |                                           |              |
|donderdag |Gierzwaluw-fietstocht/wandeling            |De Baarsjes   |
|14 juni   |Vanaf 7.30 uur kijkt u korte film over     |              |
|7.30-10   |gierzwaluwen in Buurtmuseum Ortelius,      |              |
|uur       |Willem Schoutenstraat 48. Hierna volgt de  |              |
|          |fietstocht/wandeling. Info: Ankie          |              |
|          |Veltkamp, 020 412 6063.                    |              |
Voor algemene vragen: Rinze van Opstal, hoofd Communicatie, 06 1299 1741.

---- --