D66

Systeem orgaandonatie moet veranderd worden

7 juni 2007

D66-Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya heeft gisteren tijdens het spoeddebat over orgaandonatie gepleit voor invoering van het systeem van Actieve Donorregistratie, het zogenaamde ADR- of keuzemodel. Dit model maakt een einde aan de vrijblijvendheid van het huidige systeem, omdat mensen zich móéten uitspreken over het donorschap. Het model dwingt mensen niet om `ja' of `nee' te zeggen. Het dwingt mensen een keuze te maken. Uit onderzoek blijkt dat het ADR systeem uiteindelijk de meeste donoren oplevert.

Minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport liet weten dat het huidige registratiesysteem voor orgaandonoren voorlopig intact blijft. Wel zal de minister verkennen of andere systemen meer donoren opleveren. Koser Kaya had liever gezien dat de minister met een standpunt kwam: `Er wordt nu al jarenlang gedebatteerd over orgaandonatie en er zijn al verschillende onderzoeken gedaan. Het wordt tijd dat er ook echt iets gebeurdt'.

Koser Kaya heeft verder de regering opgeroepen het zelfbeschikkingsrecht van mensen zo veel mogelijk te respecteren. Het is namelijk zo dat 10% van de potentiële donoren verloren gaan, omdat nabestaanden niet accepteren dat de overledene donor is. `Het gevoel van de nabestaanden begrijp ik, maar mensen gaan over hun eigen lichaam. Dus voor ons is de eerste stap de wensen van mensen die bewust voor donorschap hebben gekozen beter te beschermen,'aldus Koser Kaya.

---