Belgische Federale Overheid


07-06-2007

Online klacht neerleggen met "police-on-web"

Van nu af aan kan iedere burger aangifte doen van een misdrijf via het internet. Dat nieuwe systeem heet "police-on-web" en is het resultaat van een samenwerking tussen de geïntegreerde politie en Fedict (FOD Informatie- en Communicatietechnologie).

Via het systeem kan je aangifte doen van één van de volgende misdrijven:

winkeldiefstallen

fietsdiefstallen

vandalisme

schade door graffiti

Daarnaast moeten de daders van het misdrijf onbekend zijn en mag er geen sprake zijn van geweld en bedreigingen.

Het betreft dus geen ernstige feiten waar dringende interventie door de politie vereist is, bijvoorbeeld gevallen waar het slachtoffer bedreigd is met een wapen of verwond is.

Hoe werkt het?

Wie een elektronische aangifte wil doen, surft naar de website www.police-on-web.be en registreert zich met behulp van zijn elektronische identiteitskaart of een token (kaartje met 24 codes).

De aanklager kan dan een formulier invullen met de vereiste gegevens. Daarna ontvangt hij een registratiebevestiging en een dossiernummer, handig voor contact met de politie achteraf.

24/24u, zonder wachttijden

"Police-on-web" is op elk uur van de dag toegankelijk, zonder enige wachttijd. Zo kande politie meer en sneller klachten registreren en beschikt ze over betrouwbare informatie om haar preventieve aanpak van de meest aangegeven klachten op af te stemmen.

Brochures en affiches met meer uitleg zullen binnenkort onder het grote publiek verspreid worden.

Meer info opwww.police-on-web.be