Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Contactpersoon Ons kenmerk W&B/SFI/07/18870 Doorkiesnummer Datum 7 juni 2007 Faxnummer

Onderwerp Jaarverslag 2006 Toetsingscommissie WWB

Met de invoering van de Wet werk en bijstand (WWB) per 1 januari 2004 ontvangen gemeenten jaarlijks een lump sum budget voor de bekostiging van te verstrekken bijstandsuitkeringen, het zogenaamde WWB-inkomensdeel. Bij een doeltreffende uitvoering van de WWB kan een gemeente geld overhouden op dit budget. Dit overschot is vrij besteedbaar voor gemeenten. Een gemeente kan ook tekort komen op het toegekende budget. Indien dit tekort op het WWB-inkomensdeel meer bedraagt dan 10 procent van het toegekende budget, kan een gemeente op grond van artikel 74 van de WWB een verzoek indienen voor een aanvullende uitkering. De Toetsingscommissie WWB beoordeelt of een gemeente voldoet aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor zo'n aanvullende uitkering. In het bijgaande Jaarverslag 2006 doet de Toetsingscommissie WWB voor de tweede maal verslag van haar werkzaamheden.

Resultaten
Over het uitvoeringsjaar 2005 zijn 66 gemeenten geconfronteerd met een tekort op hun WWB- inkomensdeel van meer dan 10 procent. Van deze gemeenten hebben er 54 tijdig een verzoek ingediend voor een aanvullende uitkering. Bij vijf aanvragen is de Toetsingscommissie tot een negatief advies gekomen. De reden voor het negatieve advies is bij twee gemeenten gelegen in een ­ zo heeft de Inspectie Werk en Inkomen vastgesteld - onrechtmatige uitvoering van de WWB. Bij de overige drie gemeenten is de reden van het negatieve advies gelegen in het feit dat bij deze gemeenten het budgettekort niet is ontstaan als gevolg van een uitzonderlijke situatie op de arbeidsmarkt, hetgeen voor gemeenten met meer dan 10.000 inwoners een voorwaarde is om in aanmerking te kunnen komen voor een aanvullende uitkering. Bij de overige 49 aanvragen is de Toetsingscommissie tot een positief advies gekomen. Aan deze 49 gemeenten is een bedrag uitgekeerd van in totaal 5.983.691,-, ofwel 0,1 procent van het landelijke budget voor het WWB-inkomensdeel.
Vergeleken met het jaar ervoor is het aantal aanvragen voor een aanvullende uitkering alsmede het aantal toekenningen, afgenomen met circa 15 procent. De belangrijkste oorzaak van deze afname is gelegen in het feit dat het aantal gemeenten met een budgettekort van meer dan 10 procent is afgenomen met 18 procent.

Ons kenmerk W&B/SFI/07/18870

Arbeidsmarktcriterium
Bij gemeenten met meer dan 10.000 inwoners kan een verzoek tot een aanvullende uitkering alleen worden ingewilligd, indien naar het oordeel van de Toetsingscommissie het budgettekort wordt veroorzaakt door een uitzonderlijke situatie op de arbeidsmarkt. In artikel 15, derde lid, van de Regeling WWB is een statistisch arbeidsmarktcriterium opgenomen waarbij - indien een gemeente aan het criterium voldoet - in ieder geval sprake is van een uitzonderlijke arbeidsmarktsituatie. De bedoeling van dit arbeidsmarktcriterium is om de aantoonlast voor gemeenten te beperken en om de Toetsingscommissie niet te zwaar te belasten. In de praktijk is gebleken dat van dit statistisch arbeidsmarktcriterium een gering materieel effect uitgaat; slechts weinig gemeenten voldoen eraan. In zijn brief aan Uw Kamer van 29 maart 2006 - bij gelegenheid van de aanbieding van het jaarverslag 2005 van de Toetsingscommissie ­ heeft mijn ambtsvoorganger aangegeven voornemens te zijn het statistisch arbeidsmarktcriterium te wijzigen. Het is niet mogelijk gebleken een statistisch arbeidsmarktcriterium met meer zeggingskracht over de arbeidsmarkt te formuleren.

Resultaten enquête bij tekortgemeenten
Evenals in 2004 heb ik in 2005 bij de tekortgemeenten een peiling gehouden. Veruit de meeste gemeenten zijn tevreden zijn over de communicatie met de Toetsingscommissie WWB en met de Inspectie Werk en Inkomen en over de beslistermijn. Gemeenten dienen vóór 1 augustus na afloop van het uitvoeringsjaar het verzoek tot een aanvullende uitkering in te dienen bij de Toetsingscommissie. De helft van de gemeenten acht deze aanvraagtermijn krap. Een kwart van de gemeenten heeft dan ook een verzoek tot uitstel ingediend, waarbij het niet tijdig beschikbaar zijn van de accountantsverklaring als belangrijkste reden voor het gevraagde uitstel wordt genoemd. Positief stemt dat bijna 80 procent van de tekortgemeenten reeds gedurende het uitvoeringsjaar tot de constatering van een budgettekort van meer dan 10 procent komt.

Aanbevelingen van de Toetsingscommissie WWB
De Toetsingscommissie WWB zal bij het beoordelen van de aanvragen van een aanvullende uitkering in 2007 meer rekening gaan houden met de redenen waarom gemeenten het WWB- werkdeel niet volledig hebben benut. Naar het oordeel van de Toetsingscommissie mag van een gemeente met een tekort op het WWB-inkomensdeel worden verwacht dat de beschikbare middelen van het WWB-werkdeel volledig of bijna volledig worden ingezet om de kansen op uitstroom te maximaliseren. Ik onderschrijf deze visie van de Toetsingscommissie WWB van harte.

---

Ons kenmerk W&B/SFI/07/18870

De aanbevelingen van de Toetsingscommissie ten aanzien van de WWB-verdeelsystematiek zal ik betrekken bij het thans lopende onderhoudstraject van het verdeelmodel. Ik verwacht de rapportage van dit onderhoudstraject in juni 2007 aan u te sturen.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(A. Aboutaleb)

Bijlage(n):
Jaarverslag 2006 Toetsingscommissie Wet werk en bijstand


---