PvdA Rotterdam


PERSBERICHT

Rotterdam, 07 juni 2007

PvdA komt met aanvalsplan graffiti

Wethouder belooft met de punten aan de slag te gaan

De PvdA ergert zich groen en geel aan de vele graffiti in woonwijken, winkelstraten, langs snelwegen en metrobanen. De PvdA wil gaan voor een mooi Rotterdam en daar helpt de bekladding met graffiti absoluut niet bij. De vervuilende graffiti moet hard worden aangepakt. De PvdA deed daarvoor vanmiddag een aantal voorstellen aan de wethouder. Wethouder Geluk beloofde namens het college hiermee aan de slag te gaan.

Tags

Een van de voorstellen die de PvdA deed is het opzetten en gebruiken bij de opsporing van een tags-database. PvdA-woordvoerder Matthijs van Muijen over de succesvolle aanpak in Dordrecht waardoor onlangs 200 graffitizaken zijn opgelost: "Veel graffiti-vandalisten laten sporen achter in de vorm van tags, die vormen als het ware de handtekening van een graffitispuiter. In Dordrecht worden deze tags door de politie gebruikt bij de opsporing van de vandalisten zodat ze opgepakt kunnen worden. De PvdA wil een dergelijke tags-database ook voor Rotterdam."

Een ander idee van de PvdA is om de camera's die al op allerlei plekken in de stad hangen -bijvoorbeeld langs de hele A20- ook in te zetten voor het oppakken van daders die graffiti aanbrengen.

Ruimte voor graffiti kunst

Graffiti is niet alleen vervuilend, soms is het kunst. Voor die vorm wil de PvdA meer ruimte. De PvdA stelt voor om nu eindelijk eens werk te maken van plekken voor graffiti-kunst op bijvoorbeeld muren van slooppanden of op bepaalde schuttingen. Van Muijen: "Er zijn een aantal goede voorbeelden van plekken in Prins-Alexander waar dat nu al gebeurd. Dat moet op meerdere plekken verdeeld over de stad mogelijk worden."

Voor de redactie:

Meer informatie bij

Matthijs van Muijen, 06-17838616

Bijlage: Aanvalsplan graffiti

Monique Smits

Communicatie
PvdA-fractie Rotterdam

010-417 9368, 06-12 355 791

msmits@stadhuis.rotterdam.nl