Gemeente Gemert-Bakel


Gemert, 7 juni 2007

In alle provincies 'Millennium Gemeenten' tegen armoede

Gemert-Bakel eerste Noordbrabantse `Millennium Gemeente'

Op 6 juni, tijdens het jaarlijkse congres van Nederlandse gemeenten, presenteerden de eerste twaalf 'Millennium Gemeenten' zichzelf. Gemert-Bakel is de eerste Noordbrabantse `Millennium Gemeente'. Alle `Millennium Gemeenten', één in elke provincie, onderschrijven de oproep van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) tot sterkere wereldwijde armoede bestrijding. De VNG-campagne, die in april startte, sluit aan op initiatieven op mondiaal, Europees en nationaal niveau. Millennium Gemeenten verwerven publieke steun voor de acht VN millenniumdoelen en dragen er zelf actief aan bij.

Wethouder Tony Brouwers: "Wij hebben het hier zo goed, maar er is zoveel armoede in de wereld. Ik vind het een taak van ons als gemeente om hier extra aandacht en steun aan te geven. Wij zijn er dan ook trots op de eerste Brabantse `Millennium Gemeente' te zijn. In onze gemeente zijn ontzettend veel initiatieven van particulieren, verenigingen en stichtingen. Mensen die zich inzetten voor millenniumdoelen als armoedebestrijding, eerlijke handel en een duurzaam leefmilieu. Wij vinden het belangrijk om als gemeente een overkoepeling te zijn waarbij we alle bestaande activiteiten in de schijnwerpers kunnen zetten. In september wordt er in De Eendracht in Gemert een bijeenkomst georganiseerd waarbij we in breed verband met inwoners en initiatiefnemers van gedachten kunnen wisselen over dit onderwerp".

In 2000 hebben de regeringsleiders van 189 landen, waaronder Nederland, afspraken gemaakt om voor 2015 de armoede in de wereld aan te pakken. Zo moeten honger en ziektes teruggedrongen worden en moeten alle kinderen naar school. Deze internationale afspraken zijn vastgelegd in acht concrete, meetbare doelen. Dit zijn de millenniumdoelen.

Op 7 juli 2007 is de helft van de tijd verstreken. Inmiddels zijn er grote vorderingen gemaakt, maar sommige resultaten blijven achter. Zowel in ontwikkelingslanden als in Nederland kunnen gemeenten bijdragen aan het behalen van de millenniumdoelen. Deelnemende gemeenten werken elk op eigen wijze aan het behalen van de verschillende doelen. De 12 Millennium Gemeenten die zicht presenteerden tijdens het VNG-congres zijn: Utrecht (Utrecht), Alkemade (ZH), Castricum (NH), Gemert-Bakel (NB), Terneuzen (ZLD), Tynaarlo (DR), Apeldoorn (GLD), Almere (FL), 'Floriade 2012 Duurzaam' gemeenten (LB), Groningen (GR), Smallingerland (FR), Hardenberg (OV). Daarnaast is Den Haag Millennium Gemeente