Persuitnodiging uitreiking Mansholtprijs 2007 op 7 juni


Jacqueline Cramer reikt Mansholtprijs uit aan boer-filosoof Jan Huigen

DEN HAAG, 20070606 -- De Bunschoter boer en filosoof Jan Huijgen heeft de Mansholtprijs 2007 gewonnen. Huijgen kreeg de aanmoedigingsprijs om de vernieuwende manier waarop hij stad en ommeland bij elkaar brengt. Op 7 juni 2007 wordt de prijs van 25 duizend euro uitgereikt door minister Cramer van VROM. Datum is donderdag 7 juni 2007 tijdstip: 15.45 - 17.30 uur inclusief minisymposium, uitreiking zelf 16.40-17.30 plaats: Koninklijke Schouwburg Den Haag

De Bunschoter boer en filosoof Jan Huijgen heeft de Mansholtprijs 2007 gewonnen. Huijgen kreeg de aanmoedigingsprijs om de vernieuwende manier waarop hij stad en ommeland bij elkaar brengt. Op 7 juni 2007 wordt de prijs van 25 duizend euro uitgereikt door minister Cramer van VROM.

De Europese prijs is bedoeld voor personen en organisaties die met vernieuwende ideeën komen op landbouwgebied. In 2002 werd de prijs voor het eerst uitgereikt. De tweejaarlijkse prijs ging toen naar Slow Food, een Italiaanse organisatie die zich inzet voor puur en eerlijk eten. Twee jaar geleden won de Oostenrijkse EU-commissaris voor landbouw en visserij Franz Fischler. Fischler staat bekend als de grote landbouwvernieuwer van Europa.

De jury koos dit jaar voor Jan Huijgen vanwege zijn 'sterke persoonlijke betrokkenheid, enorme toewijding aan de multifunctionele agricultuur en de link tussen de stad en het ommeland, tussen de burger en de boer. De prijs van ¤25.000,- en een bronzen beeld naar de beeltenis van Sicco Mansholt wordt uitgereikt op 7 juni door de minster van VROM Jacqueline Cramer. Voor en na de uitreiking wordt gesproken door onder andere professor Gert van Dijk en europarlementarier Max van den Berg.

Huijgen is boer, docent, filosoof en initiatiefnemer van het plattelandsbedrijf de Eemlandhoeve in Bunschoten. Het chique statement van de Eemlandhoeve luidt: 'de verbinding en ontmoeting tussen boer en burger, tussen stad en platteland en tussen Creator en creatie stimuleren'.

In de praktijk heeft Huijgen zijn boerenbedrijf omgevormd tot een onderneming die niet meer alleen leunt op de veestapel, maar op allerlei andere initiatieven. Op de hoeve worden vergaderruimtes verhuurd, lokale producten verkocht en schoolklassen tegen vergoeding rondgeleid. Ook verzorgt de Eemlandhoeve speciale arrangementen in samenwerking met andere bedrijven en wordt binnenkort een zorgboerderij aangebouwd.

Huijgens revolutionaire ideeën over de landbouw vallen in vruchtbare aarde bij veel boeren, bedrijven en politici. De boer-filosoof richtte de afgelopen jaren diverse verenigingen en coöperaties op die de boer en de burger dichterbij elkaar moesten brengen. Hij deed dit op zowel lokaal als landelijk niveau.

Voor al zijn pionierswerk wordt hij nu beloond met deze aanmoedigingsprijs. Andere genomineerden voor de prijs zijn de boerencoöperatie de Noardlike Fryske Wâlden en Tony Chocolonely, een Nederlandse documentairemaker die vecht tegen de slavernij in de chocoladebranche en 'schone' chocoladeproducent.





Stichting Mansholtprijs