European Union



CES/07/45

29 mei 2007

Literaire zomer bij het EESC NL

Het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) nodigt u hierbij uit voor zijn eerste 'literaire zomer'. Het gaat om een serie lunchlezingen waarbij Europese schrijvers onder meer op hun meest recente roman zullen ingaan.

Vijftig jaar na de ondertekening van het Verdrag van Rome zullen enkele gerenommeerde Europese auteurs passages uit hun werk voorlezen die licht werpen op de verschillende aspecten van een fenomeen dat onlosmakelijk verbonden is met de viering van dergelijke verjaardagen: de herinneringscultuur.

Deze herinneringscultuur is uitgegroeid tot een kenmerkend onderdeel van het Europese cultuurleven. Tegelijkertijd komt het echter voor dat gebeurtenissen uit het verleden worden verzwegen, verdraaid of verdrongen...

Het EESC heeft daarom vier bekende Europese schrijvers uitgenodigd om op basis van hun individuele én gemeenschappelijke ervaringen te vertellen over de manier waarop deze herinneringscultuur zich manifesteert en haar sporen nalaat.

Ook zullen zij een andere belangrijke kwestie aansnijden: wat zijn nu precies de waarden van het 'nieuwe Europa'? Waarden overigens die maar al te vaak worden veronachtzaamd.

De vier lunchlezingen worden gehouden op het terras van het Jacques Delors-gebouw (6^e verdieping) van het EESC. Ze duren van 12.30 uur tot 13.30 uur en vinden plaats op de volgende data:

7 juni: Thomas GLAVINIC, Die Arbeit der Nacht | Nachtwerk, in het Duits.

14 juni: Lajos PARTI NAGY, Ho"söm tere | Het plein van mijn held, in het Hongaars.

21 juni: Kirsten THORUP, Førkrigstid | Vóór de oorlog, in het Deens.

28 juni: Bernardine EVARISTO, Soul Tourists | Toeristen van de ziel, in het Engels

Er zal steeds een Franse en een Engelse vertaling klaarliggen van de in de oorspronkelijke taal voor te lezen passages.

De Literaire zomer wordt mede mogelijk gemaakt door de volgende sponsors: Österreichisches Kulturforum Brüssel, Land Kärnten Verbindungsbüro, Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet, Det Danske Kulturinstitut, the British Council Brussels.

De lezingen vinden plaats op de zesde verdieping van het EESC-gebouw, bij mooi weer buiten op het terras, bij slecht weer in het Atrium.

RESERVEREN VERPLICHT OP HET VOLGENDE ADRES:

mailto:literature@eesc.europa.euEuropees Economisch en Sociaal Comité

Jacques Delors-gebouw | 6^e verdieping

Belliardstraat 99

B-1040 Brussel

Voor meer informatie over de Literaire zomer kunt u contact opnemen met:

Cécile Etevenot

Cecile.etevenot@eesc.europa.eu

Tel: 02 546 9353

Antonia Kuehnel

Antonia.Kuehnel@eesc.europa.eu

Tel: 02-546-8678