Ingezonden persbericht


|EUROPESE COMMISSIE

DIRECTORAAT-GENERAAL COMMUNICATIE / DIRECTORAAT-GENERAAL MILIEU

| |UITNODIGING / PRESENTATIE

Den Haag, 4 juni 2007

Wat is de rol van de Europese Unie bij de controle van de handel in bedreigde dieren- en plantensoorten?

Op donderdag 7 juni 2007 organiseert de Europese Commissie van 12.30 tot 14.00 uur een presentatie over de rol van de Europese Unie bij de controle van de handel in bedreigde dieren- en plantensoorten. Deze bijeenkomst vindt plaats in de Amazon Room van het World Forum Conference Centre, Churchillplein 10, Den Haag. De presentatie wordt gevolgd door een lunchbuffet met drankjes.

Tijdens de presentatie hoort u hoe de internationale VN afspraken in de Europese Unie zijn omgezet in regelgeving. Verder krijgt u informatie over de internationale samenwerking en succesverhalen in soortbescherming.

Achtergrondinformatie:

De EU is een van de belangrijkste markten voor de handel in dieren- en plantensoorten. Met 27 lidstaten is de positie van de EU ook van groot belang tijdens de 14e CITES Conferentie.

CITES is een internationaal verdrag en staat voor: Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora. Dit verdrag maakt een duurzame handel in planten- en diersoorten mogelijk, dus zonder dat deze soorten worden bedreigd in hun voortbestaan. In dit verdrag is een systeem van vergunningen- en certificaten opgenomen. Het verdrag geldt nu voor ruim 30.000 soorten. Een belangrijk hulpmiddel bij de controle van de handel is een internationale databank waarin alle informatie uit de vergunningen is opgenomen. Op die manier wordt gecontroleerd dat bepaalde soorten niet meer worden verhandeld dan duurzaam is.

Noot voor de pers

Journalisten die het Conferentie Centrum willen bezoeken moeten geaccrediteerd zijn. Accreditatie ter plaatse is mogelijk. Dit kan via Juan-Carlos Vasques da Silva (mobiele telefoon: 06-106 151 36) of via fatma.gordon@unep.ch. Op de locatie moet u een geldig identiteitsbewijs en uw perskaart kunnen tonen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Rolf-Jan Hoeve, Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland, afdeling voorlichting, tel. 070-3135300.


---- --