Technische Universiteit Eindhoven

05-06-2007: Energiebesparing bij mobiele videofilmpjes

Mobiele elektronica slurpt steeds meer energie op. Dat komt vooral door de videofilmpjes op beeldschermen. Mobiele telefoons moet je daardoor niet alleen vaker opladen, ze kunnen ook onaanvaardbaar warm worden. Het onderzoek van Kristof Denolf naar energie-efficiënte implementaties van videocoderingen opent nieuwe mogelijkheden om het energieverbruik van filmpjes drastisch te reduceren. Kristof Denolf (31) uit Brugge (België), verdedigt donderdag 7 juni zijn proefschrift aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Computercapaciteit
Een hogere resolutie van beeldschermpjes en een hogere compressie van videos zorgen voor een aanzienlijke toename in rekenkracht en daarmee ook in energieverbruik. Dankzij de technologische ontwikkeling kunnen filmpjes in steeds hogere resoluties afspelen. Dat vergt wel flink meer computercapaciteit om het toenemende aantal pixels aan te kunnen. Daarnaast speelt datacompressie een belangrijke rol. Daarbij moet een origineel stukje film van twintig minuten soms teruggebracht kunnen worden van 40 Gigabyte (GB) naar 400 Megabyte (MB) of minder, met zoveel mogelijk behoud van beeldkwaliteit. De rekenprocessen die daarbij horen nemen bij elke nieuwe generatie videocodecs in complexiteit toe.

MPEG-4
Denolf ontwikkelde een nieuwe ontwerpmethode voor de implementatie van digitale videodatacompressietechnieken, zoals de populaire MPEG-4 standaard. Deze veelgebruikte video-codec is vooral geschikt voor multimedia- en mobiele toepassingen. Op die manier wist hij niet alleen het energieverbruik te reduceren, maar ook nog de doorvoersnelheid van de videobeelden te vergroten. Eerst reduceerde hij de complexiteit van de rekenprocessen waarbij hij de vereiste geheugengrootte en geheugentoegang wist te minimaliseren. Daarnaast liet hij verschillende rekentaken parallel uitvoeren om het rekenproces te versnellen met evenveel energieverbruik. Tot slot paste hij gespecialiseerde hardware toe (ASIC: Application Specific IC) om rekenprocessen zuiniger te laten verlopen.

71 mWatt

Denolf heeft zijn methode concreet uitgewerkt in een nieuwe efficiënte MPEG-4 video-encoder en -decoder. Met een energieverbruik van 71 milliWatt wist hij net zo goed te presteren als de meest geavanceerde hoge resolutie video-encoders die op de markt beschikbaar zijn. Denolf verwacht dat hij nog flink meer energie kan besparen door een drietal extra technieken toe te passen (lage energie CMOS, spanningseilanden en een herontwerp van de (I)DCT kern). Het promotieonderzoek van Kristof Denolf verliep onder de hoede van prof.dr. Henk Corporaal van de TU/e en is uitgevoerd bij IMEC in Leuven (België), een onafhankelijk onderzoeksinstituut op het gebied van nano-elektronica en nanotechnologie.

Veelbelovend

IMEC zal het veelbelovende resultaat opnemen voor verdere ontwikkeling in een van IMEC's onderzoeksprogramma's. Het is de opvolger van het M4-programma waarin IMEC onder andere met Samsung de technologieën onderzocht voor 'de gsm van de toekomst' en dat eerder dit jaar met mooie resultaten werd afgesloten. Het onderzoek van Denolf paste in een subprogramma samen met Xilinx, marktleider in programmeerbare logische schakelingen (FPGAs). Rudy Lauwereins, vice-president Nomadic Embedded Systems: "Het onderzoek van Kristof was in de eerste plaats bedoeld om een ontwerpmethode uit te werken. Met zijn 'proof-of-concept' toepassing op MPEG-4 behaalt hij daarmee meteen al schitterende resultaten, wat het beste belooft voor de toekomst. De bedoeling is om de ontwerpmethode nu ook toe te passen op toekomstige multimediastandaarden en te implementeren op meer flexibele en programmeerbare hardware."