Nieuw handboek cultuureducatie voor pabo


07.06.2007 / 07:02 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Thiememeulenhoff

Thiememeulenhoff

Cultuur InZicht helpt bij formuleren lesinhoud en toekomstvisie cultuureducatie

Onder invloed van de overheid moeten basisscholen de komende jaren meer aandacht besteden aan cultuureducatie. Daarom is er speciaal voor pabostudenten en leerkrachten basisonderwijs nu een nieuw handboek voor cultuureducatie verkrijgbaar: Cultuur InZicht. Het is een breed opgezette, inspirerende uitgave - niet theoretisch, maar zeer praktijkgericht. De doelstelling is om een nieuwe generatie docenten op te leiden tot cultuurdragers, die kinderen op begrijpelijke wijze laten zien dat hun eigen omgeving bol staat van cultuur en hoe zij daar positief gebruik van kunnen maken. Dit idee sluit helemaal aan op 'het nieuwe leren' en op de filosofie van het landelijk expertisecentrum Cultuurnetwerk Nederland.

Nieuwe richtlijnen cultuureducatie voor basisonderwijs
Kunst en cultuur spelen een belangrijke rol in onze maatschappij. Iedere basisschool moet binnen een paar jaar zijn eigen visie op cultuureducatie ontwikkeld hebben en er is zelfs sprake van het aanstellen van een vaste cultuurcoördinator. Voor scholen is het een heel karwei om dergelijke nieuwe richtlijnen in het vaste lesprogramma te verwerken. Hoe pak je dat aan? Leg je de nadruk op de erfgoedrichting, de kunstzinnige stroom of een mengvorm? Waar moet je überhaupt beginnen? Cultuur InZicht beantwoordt al deze en nog veel meer vragen.

Docent staat centraal
De inhoud van Cultuur InZicht is opgebouwd volgens de typisch competentiegerichte didactiek van uitgeverij ThiemeMeulenhoff en is onderverdeeld in twee delen. Deel A vormt de theoretische basis, waarin het kweken van vaardigheden als docent centraal staat. Het begint met reflectie op de eigen ideeën over cultuuronderwijs en uitvinden wat je als docent nog moet leren om als cultuurdrager voor kinderen te fungeren. Hoe creëer je een vorm van cultuureducatie die je persoonlijke keuzes met de uitgangspunten van de school verenigt? Hoe breng je de culturele omgeving van school in kaart en betrek je die bij het onderwijs? Daarnaast komen een aantal specifieke vaardigheden aan bod die vooral van belang zijn voor het goed functioneren als coördinator en bij het formuleren van een schoolbrede visie op cultuureducatie. In deel B staan allerlei praktijkvoorbeelden, waarmee (aanstaande) leerkrachten meteen aan de slag kunnen. Daarnaast wordt Cultuur InZicht ondersteund door de website www.pabocultuur.nl, die binnenkort online is.

Geen normen, maar mogelijkheden
Cultuur InZicht helpt (aanstaande) leerkrachten hun eigen ideeën over cultuureducatie te ontwikkelen. Er worden geen vaste normen of formules opgelegd. De uitgave biedt juist handvatten en mogelijkheden om zelf een traject uit te stippelen dat past bij de eigen werk- en leeromgeving. Scholen zullen de komende jaren veel interesse hebben voor leerkrachten die zich in cultuureducatie gespecialiseerd hebben.

Bibliografische gegevens
Cultuur InZicht
Auteurs: Erni van Aerts, Amanda Hendriks, Niekje van de Lavoir, Jaap Tuit en Claartje van Tongeren
240 pag.
Prijs 37,50 euro
ISBN 978 90 06 95508 8

Meer informatie
Voor meer informatie, beeldmateriaal of een recensie-exemplaar neemt u contact op met: Lisette Niesink, marketingcoördinator
T (030) 239 21 94
E l.niesink@thiememeulenhoff.nl

Over ThiemeMeulenhoff
Onderwijs, dat is werken aan de ontwikkeling van mensen, werken aan de samenleving. ThiemeMeulenhoff ontwikkelt samen met auteurs uit de praktijk leermiddelen voor basisonderwijs tot volwasseneneducatie waarvan de kwaliteit verzekerd is: leer- en werkboeken, cd-roms, docentenhandleidingen, dvd's, luistermateriaal en internetsites.