Korps Landelijke Politiediensten

Luchtvaartpolitie onderzoekt ongeval luchtballon

Geldermalsen, 07-06-2007 o De Dienst Luchtvaartpolitie van het Korps landelijke politiediensten stelt in samenwerking met de politie Gelderland Zuid een onderzoek in naar het ongeval met luchtballon op woensdag 6 juni 2007 in Geldermalsen. De 37-jarige piloot uit Amersfoort is door medewerkers van de Luchtvaartpolitie gehoord. De landing is vermoedelijk verkeerd afgelopen omdat het wisselen van een gasfles niet lukte.

Even voor 22.00 uur wilde de piloot voor Geldermalsen de landing inzetten. Het terrein bleek echter ongeschikt door de koeien die daar liepen. Om de landing na Geldermalsen in te kunnen zetten wilde de piloot uit voorzorg een gasfles wisselen. Dit lukte niet waardoor de ballon hoogte verloor en in eerste instantie een container raakte. Een vrouw viel hierbij uit de mand. De ballon kreeg hierdoor een lift en kwam daarna in botsing met een schuur naast een woonhuis op de Prinses Julianaweg in Geldermalsen.

Technisch onderzoek moet uitwijzen of er sprake is geweest van een technisch mankement of een bedieningsfout. De piloot beschikte over het vereiste brevet, de luchtballon was voorzien van het vereiste luchtwaardigheidsbewijs. Het verhoor van de passagiers zal nog plaats vinden. Zij waren vannacht te emotioneel om gehoord te worden. Een vrouw is zwaar gewond geraakt bij het incident.