Time : 15:53:44
Date : 07 June 2007
Sender Name: FAVV-AFSCA

Meerdere uitbraken van Afrikaanse varkenspest in Georgië;Samenvatting van belangrijke informatie

De aanwezigheid van uitbraken van Afrikaanse varkenspest in Georgië noopt het FAVV ertoe verhoogde waakzaamheid te vragen vanwege de varkens-houders en varkenshandelaars.

Afrikaanse varkenspest (AVP) is een sterk besmettelijke ziekte die enzoötisch voorkomt in heel wat Afrikaanse landen en in Sardinië. De ziekte treft alleen varkens en houdt geen enkel gevaar in voor de menselijke gezondheid.
Ofschoon het voor AVP verantwoordelijke virus verschilt van het virus van de klassieke varkenspest, zijn de gevolgen van de ziekte niet minder dramatisch (100 % sterfte) ; de symptomen van beide ziekten zijn overigens vergelijkbaar en alleen bij middel van laboratoriumonderzoeken is een differentieel diagnose mogelijk. De hemorragische symptomen zijn bij AVP echter belangrijker dan bij de klassieke varkenspest en besmetting kan zowel direct (contact tussen dieren) als indirect (vlees van besmette dieren, vervoermiddelen, ...) gebeuren.
De mensen uit de sector moeten in het bijzonder letten op volgende symptomen : koorts, gebrek aan eetlust, slaperigheid, bloeduitstortingen en hematomen in de huid, diarree, braken. Deze ziekte valt onder de meldplicht. Alle verdachte gevallen moeten aan de bedrijfsdierenarts of, eventueel, aan de officiële dierenarts ter kennis worden gebracht.
Ter herinnering, alle export van varkensvlees of producten op basis van varkensvlees van Georgië naar de EU is ten strengste verboden.

contactpersoon voor de Nederlandstalige pers: inge jooris 0475 80 04 87
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR