Winnaar Mansholtprijs ziet oplossingen voor plattelandsproblemen

Huijgen: stedeling moet z'n afstandelijkheid kwijt

DEN HAAG, 20070606 -- Volgens Jan Huijgen, winnaar van de Mansholtprijs 2007, verdwijnen de spanningen tussen stadsmens en boer pas als de stedeling dichter op het platteland betrokken raakt. Huijgen zegt dit in een interview naar aanleiding van het winnen van de prijs.


De jury van de Mansholtprijs koos voor Huijgen omdat hij een voorloper is op het gebied van de relatie tussen boer en burger. De prijs van ¤25.000,- en een bronzen beeld naar de beeltenis van Sicco Mansholt wordt uitgereikt op 7 juni door de minister van VROM Jacqueline Cramer. Voor en na de uitreiking wordt gesproken door onder andere professor Gert van Dijk, europarlementariër Max van den Berg en voorzitter van de stichting Dick de Zeeuw.

Volgens Huijgen kunnen de problemen van het platteland niet door het platteland zelf opgelost worden. "Daar is de stad voor nodig. Andersom heeft de stedeling ook de boer nodig. Vanuit de stad klinkt de roep om rust en ruimte en daarmee om een betere leefkwaliteit. Boeren kunnen rust en ruimte leveren als product."

Veel boeren zien op dit moment niet hoe ze kunnen blijven boeren zonder de bestaande structuur van de landbouwsector, ook al zouden ze dat willen. Het huidige systeem dwingt ze de status quo te handhaven.Voorlopers als Jan Huigen zien wél mogelijkheden. Vooral door de stedeling naar het platteland te brengen. Hij gelooft dat hij daarmee zelfs de structuur van de landbouwsector van binnen uit zou kunnen vernieuwen. "De stadsmens moet z'n afstandelijkheid tot het platteland opgeven. Hij moet meer betrokken raken bij het dier dat hij opeet"

Op zijn eigen boerderij in Bunschoten draagt Huijgen zijn filosofie actief uit. Op de Eemlandhoeve is ruimte voor verschillende initiatieven van mensen uit de stad. Van zorg tot streekproducten, van dierverzorging tot schoolklassen die rondgeleid worden, van vergaderruimten tot wandelroutes. Telkens vindt een ontmoeting plaats tussen boer en burger. Ook diverse verenigingen en coöperaties (zoals de coöperatie Stadteland en de Task Force Veelzijdig Platteland) zijn mede uitgedacht op de hoeve.




Stichting Mansholtprijs