KNHS


Mariëtte Sanders-van Gansewinkel nieuwe teammanager dressuur
7 juni 2007

ERMELO (KNHS) - Mariëtte Sanders-van Gansewinkel (41) uit Hoofddorp heeft de functie van teammanager van het senioren dressuurteam aanvaard. De nieuwe teammanager heeft in de dressuursport als ruiter, als jurylid (nationaal en internationaal) en als organisator van dressuurwedstrijden een brede ervaring opgedaan.

Als negenjarige begon Mariëtte Sanders in de ponysport. Ze kwam uit in de klasse Z-dressuur en reed ook met het achttal de klasse Z. Op 15-jarige leeftijd stapte Sanders over naar de paarden. Met Vasco werd zij reservekampioen in de klasse Z van het NHS kampioenschap in Haaksbergen. In die klasse reden in dat jaar ook onder andere Gonnelien Rothenberger-Gordijn, Coby van Baalen en Anky van Grunsven mee. Haar top als ruiter bereikte Sanders door deel te nemen aan het NHS kampioenschap Lichte Tour, eveneens in Haaksbergen. In 2000 maakte Mariëtte Sanders voor het eerst deel uit van de jury die het Nederlands kampioenschap in Nijmegen beoordeelde. Arjen Teeuwissen won toen. In 2005 maakte Sanders deel uit van het jurycorps dat tijdens het EK voor junioren en Young Riders in het Italiaanse Barzago in 2005 actief was.

Vanwege haar huidige werkzaamheden - Mariëtte Sanders is werkzaam als Marketing Intelligence Officer bij Electrolux Home Products BV in Alphen aan den Rijn - rijdt zij niet meer actief paard. In 1986 studeerde zij af aan de Hogere School voor Levensmiddelentechnologie in de commerciële richting. Sanders is gehuwd en moeder van twee dochters van 6 en 2. Naast haar familie, werk en paarden tracht zij ook tijd te vinden voor koken, golfen, reizen en het bezoeken van de sportschool.

In het overleg tussen KNHS enerzijds en de ruiters en trainers anderzijds kwam naar voren dat, na het vertrek van bondscoach Sjef Janssen, er geen nieuwe bondscoach moet worden aangesteld die traint, coacht en selecteert. Wel heeft men behoefte aan een teammanager, die zorg draagt voor een optimale onderlinge communicatie en gericht experts en/of trainers kan inzetten.

De doelstelling van alle bij het A-kader dressuur senioren betrokkenen blijft onverkort dat de Nederlandse dressuurruiters bij de wereldtop blijven behoren. In 2007 op het EK moet Nederland een podiumplaats weten te veroveren. Op de Olympische Spelen in Hong Kong 2008 is de doelstelling naast een teammedaille ook een individuele medaille, terwijl in dat jaar in Aken vormbehoud moet worden getoond aan NOC*NSF.

Als ruiter en paard de pit vormen, dan bestaat de eerste schil uit de privé begeleiding van trainer, eigenaar, dierenarts en groom. De tweede schil wordt gevormd door de KNHS afdeling topsport, van waaruit ondersteuning en advies kan worden gegeven door de teammanager, teamdierenarts en waarnodig door de inzet van; trainer, teamhoefsmid, fysioloog, mentale trainer, jury clinics en administratieve en logistieke ondersteuning. De vierde en buitenste schil bestaat uit de Technische Commissie Dressuur (TCD), de ledenraad en het bestuur en de directie van de KNHS die tot taak hebben het KNHS topsportbeleid te bewaken.

Tot de taken van de teammanager behoren de optimalisering van de planning en de begeleiding van de combinaties. Er zal veel aandacht moeten zijn voor de communicatie met de ruiters en de privé-trainers en daarvoor zal de teammanager regelmatig een stalbezoek brengen. De teammanager zal, indien nodig, de genoemde experts inzetten ter ondersteuning van de privé-begeleiding. Ook zal zij zich bezighouden met de communicatie en de relatie onderhouden met organisatoren, eigenaren en juryleden. De teammanager zal de uitzending van internationale wedstrijden begeleiden en het dressuurteam begeleiden voor en tijdens landenwedstrijden.

Mariëtte Sanders is een stimulerende teambuilder die motiveert en stuurt en daarnaast over een winnaarsmentaliteit beschikt.

In het belang van het gemeenschappelijke doel, het behalen van een teammedaille op de Olympische Spelen 2008 en mede op verzoek van de topruiters, heeft Sjef Janssen zich bereid verklaard in nauw overleg met de ruiters en privé-trainers trainingen te verzorgen. Tevens adviseert Janssen de Topsportcommissie van de KNHS over de samenstelling van het team voor het Europees Kampioenschap en de Olympische Spelen.

Als teamdierenarts is Emile Welling (Blaricum) aangesteld als opvolger van Hans van Schie. Welling is sinds enkele jaren teamveterinair bij het eventing-kader en is nu al nauw betrokken bij de veterinaire voorbereidingen voor de Olympische Spelen in 2008. Tevens is Welling lid van de FEI Veterinaire Commissie.