Gemeente Meppel


Postbus 501
7940 AM Meppel
Stadhuis Grote Oever 26
tel. (0522) 850500

Het centrum van onze belangstelling (7-6-2007)

Het centrum van onze belangstelling

Inleiding bij de mini-conferentie Centrum van Jeugd en Gezin door Wethouder Ko Scheele
7 juni 2007

Onze samenleving houdt niet van problemen. Misschien houden we zelfs niet van de alledaagse werkelijkheid. Die is natuurlijk ook niet altijd vrolijk. Bovendien maken alle media die ons van uur tot uur omringen het wel heel erg gemakkelijk om te ontsnappen aan vervelende ervaringen. Zijn we daarom minder bestand tegen onprettig nieuws? Zijn we daarom eerder geneigd om ons over te geven aan al die moderne tovenaars in media en politiek die ons voorspiegelen dat zij een oplossing hebben voor alle, of in ieder geval toch één van onze problemen?

De tovermiddelen zijn in Nederland natuurlijk vaak dezelfde. We moeten het samen doen. Waarom ook niet? We hebben prima opgeleide professionals. Met hun schat aan ervaring. Waarom zitten die niet dag in dag uit aan tafel om oplossingen te bedenken voor de maatschappelijke kwalen? Met al hun denkkracht en ervaring moet het ideale leven zeker nog deze collegeperiode bereikbaar zijn. En toch lijkt dat lastig, waarom? Elke dag moeten we erkennen dat we weer iets tegenkomen, waarop we maar heel matig zijn voorbereid. Dan is werk, hoe magisch ook, gewoon werk. Iedere dag worden we geconfronteerd met zaken die we liever niet zien, die we liever niet mee zouden maken. Zaken waarvan we hoopten dat we ze eindelijk volledig hadden uitgebannen.

Dat zien we ook in het jeugdbeleid. Kijk naar het mission statement dat wij straks bespreken. Daar is helemaal niets mis mee. Dat kan iedereen zonder meer onderschrijven. Maar waarom verdwijnt alle leed dan niet plotsklaps? Misschien wel omdat we zoân statement moeten maken.

Het is voor gewone mensen toch te idioot om te lezen dat wij â volwassenen met talrijke diplomaâs â moeten afspreken dat we elkaar als collegaâs zien, dat we het kind centraal stellen. Dat we het in noodgevallen eerst over verantwoordelijkheden moeten hebben. Neen, dat gelooft niemand. Gelukkig is het ook niet waar. Wij werken ons uit de naad, wij kijken niet op een uurtje meer of minder. Wij leven voor de anderen die onze hulp nodig hebben. Een centrum voor jeugd en gezin is dan ook niet het middel zijn om al onze problemen in één keer op te lossen. Laten we dat maar snel vergeten. Het blijft ploeteren, zweten, het ene gat met andere dichten.

De techniek, de organisatie en het geld zijn belangrijk en we gaan het regelen, maar toch het is secundair. Wij zijn er voor onze klanten, voor onze jeugd. Wij vermijden de bemoeizucht, het ons beter voelen dan anderen, wij zetten ons eigen belang opzij. Wij kunnen niet anders, want wij staan midden in die samenleving. Wij maken er zelf deel van uit. Wij wonen in die wijk van ons, wij zien en voelen hoe zij die op ons vertrouwen leven. Wij staan voor, achter, naast en bij onze jeugd. Het zijn geen vreemden voor ons. Geen passanten of objecten. Wij voelen ons niet te goed voor de ander. De ander dat zijn wij zelf.

Dat is wat het gemeentebestuur van Meppel wil. Dat wij ons kunnen inleven in alle inwoners. Ook en vooral in mensen die het moeilijk hebben. In mensen die op ons moeten kunnen rekenen. Die van ons afhankelijk zijn. En dat zijn kinderen met problemen natuurlijk op de eerste plaats. Voor hen kunnen we ons niet verschuilen achter âgeen tijdâ, âgeen geldâ of ânog erger- âgeen belangstellingâ. De samenleving eist terecht dat wij ons om hen bekommeren. En natuurlijk weet ik dat dit geen garantie geeft op het voorkomen van alle leed, maar wat houdt ons tegen om er nu direct wat aan te gaan doen?

Niets dus!

En dat gaan we dus doen. Geweldig dat dit in Meppel kan, en dat dit in no time kan worden georganiseerd. Met dat goede gevoel ga ik graag het gesprek met u aan.