Ingezonden persbericht


Persbericht

Contact: Peter van Strien

functie: Voorzitter Notenkrakerplatform

telefoon: 010-4181898

E-mail: info@basisonderwijsopmaat.nl

////persbericht///

Platform geeft Nieuwe impuls aan individuele talentontwikkeling binnen het onderwijs

Den Haag, 7 juni 2007 - Op donderdag 7 juni heeft in Den Haag de officiële opening plaatsgevonden van Het Notenkrakerplatform. Het Notenkrakerplatform is een nieuw samenwerkingsverband bedoeld om talenten van kinderen te leren zien en te helpen ontwikkelen binnen het regulier onderwijs. Talenten zijn mogelijkheden, die kinderen hebben om zich in een samenleving te kunnen ontwikkelen en zich als individu te onderscheiden in muzikaliteit, artistieke, theatrale, sportieve of beeldende vermogens. Het is helaas niet vanzelfsprekend dat deze én andere talenten in en buiten het onderwijs 'gezien' worden, op hun juiste waarde worden geschat en tot ontplooiing kunnen komen,. Het Notenkrakerplatform is een gezamenlijk initiatief van cultuur-, sport en onderwijssectoren met het doel om een antwoord te geven aan de behoefte aan individuele talentontwikkeling.

De meeste scholen zijn niet in staat om voor elke kunst- en sportdiscipline een aparte vakdocent aan te stellen. Hierdoor zijn de lessen in deze vakken binnen het basisonderwijs noodgedwongen in de breedte gericht. Echter door samen te werken met meerdere scholen wordt talentontwikkeling van kinderen haalbaar.

Dit opent een nieuwe dimensie binnen het onderwijs, met mogelijkheden die tot nu toe niet, of moeilijk haalbaar zijn gebleken. Zo kunnen basisscholen hun leerlingen bijvoorbeeld ballet-, piano-, theater-, zang-, karate-, honkbal en voetballessen aanbieden. Door samen te werken met instellingen van middelbaar en hoger beroepsonderwijs wordt een doorgaande leerweg gerealiseerd. Dit initiatief past ook in het brede schoolconcept.

Enkele doelen van het platform zijn:


1) Een doorgaande leerlijn tussen basis-, middelbaar- en hoger onderwijs realiseren.
2) Aansluiting tussen binnen- en buitenschoolse kunst en sportbeoefening.
3) Het beschikbaar stellen van specialistische en getalenteerde docenten.


4) Schooluitval verminderen


5) De nadruk ligt op het onderwijs van vakspecifieke kennis, vaardigheden en techniek.

Enkele deelnemers zijn o.a. Kunsthal te Rotterdam, OBS De Notenkraker te Den Haag en De Russian School of Arts. Meer informatie kunt u vinden op www.notenkrakerplatform.nl

////Einde persbericht///

Mocht u aanvullende informatie wensen, dan zullen we blij zijn u daarvan te voorzien.

Hoogachtend,

Peter van Strien

Notenkrakerplatform

Tel: 06-48156402

www.notenkrakerplatform.nl