Gemeente Helden

Gemeente Helden en CNME Regio Venlo

Programma voor scholen, bedrijfsleven en verenigingen

In opdracht van de gemeente Helden organiseert het Centrum voor Natuur- Milieueducatie Regio Venlo (CNME Regio Venlo) van 29 mei tot en met 8 juni 2007 het MilieuOntmoetingsProgramma, kortweg MOP genoemd.

Het MOP brengt scholen, bedrijfsleven en verenigingen met elkaar in contact rondom het thema natuur en milieu. Het CNME Regio Venlo is binnen de gemeente Helden op zoek naar MOP-schakels. Bent u trots op uw bedrijf of organisatie en kunt u een activiteit aanbieden op het gebied van natuur en milieu dan zijn wij op zoek naar u.

MOP 2007 wordt georganiseerd in de gemeente Heerlen, Margraten, Meersen, Roermond, Echt-Susteren, Heel en Maasbracht en Roerdalen en natuurlijk Helden.

Het gaat om een milieueducatieproject voor het basisonderwijs in georganiseerd verband. Het project duurt twee weken. Tijdens de MOP weken gaan de deelnemers op bezoek bij bedrijven, verenigingen of organisaties, die een activiteit aanbieden op het gebied van natuur en milieu. Dit zijn de zogenaamde MOP-schakels. Het kunnen organisaties zijn die zich speciaal richten op natuur en milieu (bijvoorbeeld Staatsbosbeheer), maar ook bedrijven die bepaalde milieumaatregelen treffen of dit in het verleden hebben gedaan. Ook particulieren die het milieu een warm hart toedragen en leerlingen iets over de natuur of het milieu willen leren, kunnen meedoen aan het MOP.

Naast een leuk bezoek aan een MOP-schakel moet er door de leerlingen ook kennis worden vergaard over natuur en milieu. Het is de bedoeling dat de leerlingen een beeld krijgen van het productieproces in het bedrijf en vooral wat het bedrijf of de organisatie doet op het gebied van energiebesparing, afvalverwerking, recycling of natuurbeheer. De lengte van deze activiteit bepaald u zelf.

Vaak staan we er simpelweg niet bij stil wat allemaal aan natuur en milieu wordt gedaan. MOP legt daar het vergrootglas op en maakt deze werkzaamheden zichtbaar. Iedereen die dus beroepshalve (bijvoorbeeld als producent, agrariër, ondernemer of winkelier) of uit interesse (bijvoorbeeld via een vereniging of particulier) geïnteresseerd is in het MOP kan meewerken en fungeren als zogenaamde MOP-schakel. U ontvangt dan in de MOP weken één of meerdere malen een groep leerlingen of volwassenen in uw bedrijf, winkel, tuin, natuurgebied, et cetera en laat hen zien en ervaren wat het voor u betekent om bezig te zijn met natuur en milieu. Denk dan bijvoorbeeld aan een rondleiding door het bedrijf een demonstratie of een leuke doe activiteit.

Om potentiële MOP-schakels een duidelijk beeld te geven van het project is er een folder gemaakt met de titel laat u zien tijdens het MOP! U kunt deze aanvragen bij de MOP Coördinator van het CNME Regio Venlo B. Linders, tel. (077) 326 66 93 / (077) 326 65 40 of door een email te sturen naar b.linders@welkom.nu. Ook met overige vragen kunt u bij het CNME Regio Venlo terecht.

16-2-2007 11:36