Technische Universiteit Delft

Innovatieparadox
door M&C

Afscheidsrede van prof.dr.ir. A.J. Berkhout: "De toekomst als vertrekpunt / oplossing van de innovatieparadox"

08 juni 2007 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

Prof.dr.ir. A.J. Berkhout | Faculteit Techniek, Bestuur en Management/Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen

De toekomst als vertrekpunt / oplossing van de innovatieparadox We leven in een tijd waarin veel verandert. Vertrouwde concepten die aan de basis staan van bestaande oplossingen blijken niet (goed) meer te werken. Een sprekend voorbeeld is de manier waarop wij produceren en consumeren; daarmee worden de grenzen van wat onze planeet aankan ver overschreden. Ook beursgenoteerde bedrijven lijken de weg kwijt te zijn als we kijken naar het geharrewar van aandeelhouders en management. En politici laten zien dat zij niet meer in staat zijn het land naar behoren te besturen. In de afscheidsrede worden de grote systeemfouten in onze maatschappij blootgelegd. Voorts worden de contouren van een nieuw innovatieconcept geschetst. In dit concept is een betere toekomst het vertrekpunt. De processen om dat te bereiken verbinden de wereld van de harde kennis met de wereld van de sociale waarden. Omdat in de uitvoering nadrukkelijk afstand moet worden genomen van het lineaire denken, zijn vergaande institutionele hervormingen noodzakelijk en onvermijdelijk.
Ten slotte - aan de hand van dit nieuwe gedachtegoed - zal worden aangegeven hoe universiteiten beter kunnen bijdragen aan innovatie, hoe bedrijven op een andere manier technologie en markt moeten verbinden, en hoe de overheid zich moet vernieuwen om de kwaliteit van het landsbestuur aanzienlijk te verhogen.
Innovatie heeft de taak bij te dragen aan een betere toekomst. Dat lukt alleen indien we de toekomst kiezen als vertrekpunt.

Laatst gewijzigd: 31 mei 2007