Gemeente Deurne


01-06-2007
Vrijdag 8 juni om 15.30 uur in het gemeentehuis Overeenkomst doordecentralisatie De Korenaer
Op vrijdag 8 juni draagt de gemeente Deurne de zorgplicht voor de huisvesting van de school voor Voortgezet Speciaal Onderwijs over aan de Aloysius Stichting. Hiertoe ondertekenen de algemeen directeur en de burgemeester een overeenkomst. De Korenaer kan voortaan zelf beslissen wanneer en hoe het onderhoud aan het gebouw laat doen en de gemeente beperkt hiermee het financiële risico.

Vanaf 2004 is de gemeente Deurne verantwoordelijk voor de huisvesting van De Korenaer. Dit is een onderdeel van vakinternaat Vreekwijk, Centrum voor jeugdhulpverlening dat in Deurne gevestigd is. De gemeente en het bestuur, de Aloysius Stichting Onderwijs Jeugdzorg, hebben in goed overleg besloten dat de gemeente haar verantwoordelijkheid overdraagt aan de Aloysius Stichting. Zij ontvangt hiervoor jaarlijks het bedrag dat de gemeente hiervoor krijgt uit het Gemeentefonds en is nu zelf verantwoordelijk voor onder andere nieuwbouw, uitbreiding en onderhoud van het schoolgebouw.

Voor de Aloysius Stichting betekent dit dat zij niet meer afhankelijk is van de gemeentelijke procedures maar zelf kan bepalen wanneer er onderhoud aan het schoolgebouw plaatsvindt. Er zijn afspraken gemaakt waardoor de gemeente ervan verzekerd is dat de school ook in de toekomst goed onderhouden wordt. Voor de gemeente betekent het minder financiële risicos.

Vakinternaat Vreekwijk biedt een gespecialiseerde behandeling aan jongeren met ernstige gedragsproblemen. De hulpverlening is gericht op wonen, onderwijs en vrije tijd. Er is een school op het terrein, Voortgezet Speciaal Onderwijs De Korenaer. Leerlingen kunnen kiezen uit diverse leerrichtingen zoals metselen, bouw/hout, consumptief/bakkerij, metaal, productie, timmeren, bos&tuin, civiel consumptief en klussen. Jongeren kunnen hier praktijkcertificaten of een vmbo-diploma halen.

De officiële ondertekening van deze overeenkomst tot doordecentralisatie vindt plaats op vrijdag 8 juni 2007 in het gemeentehuis. Namens de Aloysius Stichting tekent algemeen directeur de heer drs. H. Kelderman en namens de gemeente Deurne tekent burgemeester de heer G. Daandels .