Gemeente Leeuwarden

Internationaal congres klimaatverandering in Leeuwarden

Bron: Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (05-06-2007) Vrijdag 8 juni 2007 is Leeuwarden tijdelijk de internationale hoofdstad van klimaatverandering. De Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) organiseert dan namelijk het internationale congres `Adaption of Society to Climate Change' in de Grote of Jacobijnerkerk. Nationale- en internationale sprekers zullen acte de presence geven. Centraal staat `adaptatie' aan klimaatverandering, hoe kunnen we de grote veranderingen opvangen die op ons afkomen? Bovendien spelen de studenten van de NHL een belangrijke rol tijdens het congres.

Sprekers op 8 juni zijn o.a. Robert Watson (Chief Scientist of the World Bank Washington, USA), Yvo de Boer (Executive Secretary United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC, Bonn, Germany) en Marc Hofstra (Directeur van het Nederlandse Rode Kruis en bestuurslid van het Internationale Rode Kruis Klimaat Centrum). Ook zullen de directeur generaal, Mark Dierikx van het ministerie van Verkeer en Waterstaat en de directeur directie milieu en water Gerben de Jong van het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking de overheidsplannen t.a.v. klimaatadaptatie presenteren.

NHL studenten presenteren een resolutie die vraagt om de ontwikkeling van een urgentieprogramma "Nederland Klimaatbestendig"(plus een bewindspersoon die daarmee speciaal belast wordt) en een ingrijpende bestuurlijke herindeling om de uitdagingen op watergebied te kunnen aangaan. Over de resolutie vindt een debat plaats met de Nederlandse sprekers, gevolgd door een uiteindelijke stemming waarin de aanwezigen zich over de (eventueel aangepaste) resolutie uitspreken

NHL-studenten: vindingrijk en innovatief Op de expositie tijdens het congres presenteren studenten en medewerkers van de NHL de resultaten van hun onderzoeksprojecten op het gebied van klimaatverandering en de daaruit voorvloeiende uitdagingen. Deze projecten zijn zeer divers. Sprekende voorbeelden zijn speciaal ontworpen huizen voor o.a. buitendijks wonen, nieuwe technologieën voor dijkconstructies en de schone elektriciteitsproductie door het mengen van IJsselmeerwater met Waddenzeewater (Blue Energy). De expositie neemt een belangrijke plaats in tijdens het congres. Alle projecten zijn een voorbeeld van innovatie en bovendien climate proof.

De lezingen
De lezingen zullen gaan over onderwerpen als het adaptatiebeleid en de rol van internationale organisaties: de UN en de Wereld Bank. De toekomstverwachting van non-gouvernementele organisaties (NGO's) zal worden verwoord door het Rode Kruis. In de bijdragen van de twee Nederlandse ministeries wordt ingegaan op het Nederlandse adaptatieprogramma ARK en de Nederlandse bijdrage internationaal om landen klimaatbestendig te maken. Specifiek de Nederlandse situatie komt aan bod als deskundigen ingaan op de vraag wat adaptatie gaat betekenen voor de ma nier waarop we de Hollandse delta inrichten en gebruiken. Ook komt de vraag aan de orde of Nederland bestuurlijk is voorbereid op de verwachte klimatologische extremen.

De Noordelijke Hogeschool Leeuwarden organiseert het congres in het kader van het 20-jarig bestaan van de Thorbecke Academie (de opleiding Bestuurskunde/Overheidsmanagement van de NHL), het vierjarig bestaan van het Lectoraat Watermanagement en de start van de nieuwe specialisatie Watermanagement van de NHL.

Congres:
Adaptation of Society to Climate Change

Datum:
Vrijdag 8 juni 2007

Locatie:
Grote of Jacobijnerkerk, Jacobijnerkerkhof 95 (ingang Bredeplaats 4) te Leeuwarden

Info
Zie www.congressclimatechanges.nl voor het programma, de sprekers en aanmeldingsformulier.