Ingezonden persbericht


Studiemiddag Geschiedenis en Geografische informatie systemen

Op 8 juni a.s. organiseren VGI en DANS een studiemiddag onder de titel "Geschiedenis en Geografische Informatie Systemen". Aanleiding is dat sinds enige tijd onder historici de wens groeit om ontwikkelingen door de tijd te combineren met de ruimtelijke aspecten van die ontwikkelingen. Het ontdekken, inzichtelijk maken of analyseren van ruimtelijke variatie in historische veranderingen is de laatste jaren vergemakkelijkt door het gebruik van Geografische Informatie Systemen (GIS). Waren GIS-systemen vroeger duur, niet gestandaardiseerd en moeilijk te bedienen, tegenwoordig zijn dit soort hindernissen goeddeels weggenomen waardoor de toepassing van GIS in historisch onderzoek een grote vlucht heeft genomen.

Het combineren van geschiedenis en GIS blijkt op diverse manieren gestalte te krijgen. Sommigen doen het om de uitkomsten van hun onderzoek helder en efficient te presenteren, anderen om uit de visualisatie die GIS biedt antwoorden op hun onderzoeksvragen te destilleren, terwijl weer anderen daar juist heel specifieke GIS-analysetechnieken voor gebruiken. Daarnaast zijn onderzoekers bezig om historisch materiaal geschikt te maken voor GIS-exploratie, of om GIS-tools te ontwikkelen die met name voor historici interessant zijn. Tijdens de studiemiddag vertellen een vijftal onderzoekers (historici, geografen, economen) hoe en waarom ze geschiedenis en GIS combineren.

Het programma is als volgt:

12:45 zaal open, koffie
13:00 welkom door Dr. A. Schuurman (LUW), dagvoorzitter 13:05 dr. O.W.A. Boonstra (RU), Geschiedenis en geografische informatieystemen. Een korte inleiding 13:10 dr. E. Koster (RUG), Geo-referentie van historische kaarten 13:50 drs. E. Heere (UU), De toepassing van GIS bij pre-kadastrale kaarten 14:30 pauze 15:00 dr C. Lesger (UvA) en dr M. van Leeuwen (UU), Twee voorbeelden van GIS: sociale segregatie in steden van Holland, en Locatiegedrag van winkeliers in Amsterdam 15:40 dr. P. Groote en dr. V. Tassenaar, GIS-analysetechnieken in historisch onderzoek 16:20 dr. O.W.A. Boonstra, Een GIS voor iedereen: het NLGIS project 17:00 borrel, aangeboden door DANS

Plaats: NWO, Laan van Nieuw Oost-Indië 300, 2593 CE Den Haag, Java gebouw, zaal 300.


Deelname is gratis. Aanmelding is gewenst en kan geschieden via de website van DANS, http://www.dans.knaw.nl/nl/dans_symposia/2007_04/.