Gemeente Utrecht

Wandelen en fietsen langs muurreclames in Utrecht

Er komt een nieuw boekje met historische muurreclames. De afgelopen jaren zijn 40 nieuwe muurreclames in Utrecht gevonden en gerestaureerd. Ook nu weer heeft beeldend kunstenaar Jos Peeters de restauratie voor zijn rekening genomen. Op vrijdag 8 juni reikt Maarten van Rossem, historicus en columnist, het eerste exemplaar uit aan wethouder Giesberts.

In het boekje staan ruim 100 bewaarde historische muurreclames in Utrecht beschreven. Het boekje bevat ook een plattegrond met een wandelroute langs de muurreclames in de binnenstad. Voor de buitenwijken is een fietsroute opgenomen. Het boekje past in de landelijk toegenomen belangstelling voor behoud van oude reclames, die ook in andere steden tot restauraties heeft geleid. Utrecht is op dit gebied een voorloper en kan met het nieuwe boekje een compleet overzicht van het rijke oude reclameverleden laten zien.

Het boekje is vanaf 8 juni te koop voor de prijs van ¤ 4,00 bij de VVV en Rondom op het Domplein, bij het Informatiecentrum gemeente Utrecht op de Vinkenburgstraat 26, bij Broese/Kemink op de Oudegracht en bij het Postkantoor op de Oudegracht 427. Beeldend kunstenaar Jos Peeters heeft twee etalages ingericht voor het Informatie Centrum gemeente Utrecht aan de Vinkenburgstraat en Broese/Kemink aan de Oudegracht.

De Werkgroep Directe Voorzieningen neemt initiatieven in Utrecht om het stadsbeeld te verfraaien en om historische elementen terug te brengen in het straatbeeld. Voorbeelden van projecten zijn de aanleg van de zonnewijzer in de bestrating op het Janskerkhof en het terugbrengen op ware grootte van het middeleeuwse schip op de oorspronkelijke vindplaats in een plantsoen aan de Van Hoornekade; dit is het zogenaamde Utrechtse schip waarvan het origineel zich in het Centraal Museum bevindt.

Noot voor de media
Wij nodigen u van harte uit om aanwezig te zijn bij de presentatie op 8 juni aanstaande in de grote trouwzaal in het Stadhuis. De bijeenkomst duurt van 16.00 tot 17.00 uur. U kunt ook vanaf 17.00 uur deelnemen aan een korte wandeling langs enkele van de historische muurreclames in de binnenstad.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Communicatiebureau Stadswerken, Gemeente Utrecht, telefoon: 030 - 286 40 98.