A&F Agrotechnology & Food Innovations


8 jun 2007 13:30
Onderdeel: Wageningen Universiteit
Locatie: Aula, Gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen Organisatie: Wageningen Universiteit
Promotor: prof.dr. I.M.C.M Rietjens (Toxicologie) Co-Promotor: Dr. R.H. Stierum (TNO, Zeist), Dr. R.A. Woutersen (TNO, Zeist)

Medische claims gekoppeld aan quercetine-supplementen zijn onvoldoende onderbouwd

Groenten en fruit hebben een gezondheidsbevorderende werking, en kunnen beschermen tegen kanker. Dit wordt toegeschreven aan bioactieve stoffen, zoals flavonoïden, waaronder quercetine dat voorkomt in appels en uien en als voedingssupplement wordt verkocht. Medische claims gekoppeld aan quercetine-supplementen, zoals bescherming tegen kanker, zijn echter onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd.

In dit onderzoek is de beschermende werking van quercetine tegen darmkanker en het onderliggende mechanisme bestudeerd in cellijnen en dierproeven. Door toepassing van âomicsâ technieken (RNA-/eiwitmetingen), is gebleken dat quercetine doseringen die darmkankerinductie remmen, stimulerend werken op tumorsuppressor genen en metabolismegenen die betrokken zijn bij het uitscheiden van schadelijke stoffen. Daarnaast bleek quercetine oxidatieve stress en een verandering in het energiemetabolisme te induceren, mechanismen die eveneens zouden kunnen bijdragen aan de kankerremmende werking. Deze effecten werden echter gevonden bij extreem hoge doseringen die niet relevant zijn voor de mens, waardoor de medische claims vooralsnog ongegrond lijken.

Meer over dit onderwerp
Directe internet uitzending van de promotie
Contact
Meer informatie
Ashwin Dihal
a_dihal@hotmail.com
» meer Contact