Waterschap Roer & Overmaas


Cortenbachbeek in Voerendaal aan

Waterschap pakt Honger- en Cortenbachbeek in Voerendaal aan

Waterschap Roer en Overmaas is van plan de Honger- en Cortenbachbeek tussen de Eijckhovenstraat en de Cortenbachstraat in Voerendaal opnieuw in te richten. De reden heeft te maken met de nieuwbouw van een brede school op het terrein gelegen aan de beek. Ook de omgeving wordt door de gemeente aangepast en het is dan een goed moment om gelijktijdig de beek aan te passen. Verder werkt en betaalt het waterschap mee aan het inrichten van een waterspeelplaats bij de ingang van de nieuwe school. `We zijn erg blij met de medewerking en de geplande financiële bijdrage van het waterschap. De beleving van water door inwoners, maar vooral ook door kinderen krijgt door de herinrichting en de `waterspeelplaats' een extra dimensie', aldus de gemeente Voerendaal.

Het waterschap hecht veel belang aan educatie. `Het op een goede wijze omgaan met water kunnen we immers niet vroeg genoeg aan kinderen duidelijk maken. Samen met het Centrum voor natuur- en milieueducatie Westelijke Mijnstreek is onlangs de waterleerlijn ontwikkeld, waar we als waterschap 40 mille in hebben gestoken', aldus Jan Schrijen, voorzitter van Waterschap Roer en Overmaas.

Belevingswaarde en educatie
De beek is nu nog afgeschermd van de openbare weg door een groensingel. Door de nieuwbouw en herinrichting van het terrein ontstaat er een open structuur en dan komt de beek veel duidelijker in de bebouwde omgeving tot uiting waardoor de belevingswaarde toeneemt. De bestaande betonnen constructie wil het waterschap verwijderen en daar waar de beek grenst aan particuliere eigendommen wordt een oeverconstructie aangelegd van stapelstenen. De beek krijgt iets meer ruimte en een profiel met meer wisselende breedtes en taludhellingen. Nabij de entree van de nieuwe school komt een `waterspeelplaats' te gebruiken voor educatieve doeleinden. De invulling van de waterspeelplaats gebeurt in nauw overleg met de onderwijsinstelling INNOVO en de gemeente Voerendaal. De kosten hiervoor worden gelijkelijk verdeeld over de gemeente, onderwijsinstelling en het Waterschap Roer en Overmaas.

Kosten en uitvoering
Het dagelijks bestuur van Waterschap Roer en Overmaas stelt het algemeen bestuur voor een krediet van 250.000 euro beschikbaar te stellen voor de uitvoering van de herinrichting en de bijdrage aan de educatieve waterspeelplaats. De uitvoering is gepland in de tweede helft van 2007.