Gemeenten werken niet mee aan huisvesting buitenschoolse opvang

vrijdag 08 juni 2007

Veel scholen krijgen geen medewerking van de gemeente bij het realiseren van passende ruimte voor buitenschoolse opvang, blijkt uit onderzoek van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder haar leden.

Scholen zijn per 1 augustus verantwoordelijk voor de buitenschoolse opvang, maar 39% van de 939 ondervraagde schoolleiders en bovenschoolse directeuren zegt dat gemeenten niet of nauwelijks meewerken. Bijna een kwart heeft positieve(re) ervaringen, terwijl 38% van de schoolleiders hier nog geen ervaring mee heeft. Uit het onderzoek blijkt verder dat 60% van de respondenten geen geld van de gemeente krijgt om het binnenklimaat te verbeteren. Veel gemeenten stellen op hun beurt dat ze te weinig geld van het Rijk krijgen om aan de vraag van de scholen te kunnen voldoen.

Verder blijkt 26% van de schoolleiders en bovenschoolse directeuren procent wel eens met tegenstrijdige wet- en regelgeving te maken gekregen te hebben. Zo zijn de huisvestingsregels in de kinderopvang veel strenger dan die voor scholen. Dus terwijl het om dezelfde kinderen gaat, mogen zij na schooltijd niet automatisch in het schoolgebouw worden opgevangen. Ook eisen van Monumentenzorg veroorzaken vaak problemen. Zo moet een lokaal geventileerd kunnen worden, maar mag soms de raamconstructie niet worden veranderd. Voor een geavanceerd ventilatiesysteem is vervolgens geen geld.

Tot slot breekt het veel scholen op dat investeringen in gebouwen doorgaans over veertig tot zestig jaar afgeschreven worden. Voor het adequaat inspelen op maatschappelijke veranderingen en daaruit voortvloeiende eisen zou deze termijn ingekort moeten worden tot maximaal twintig tot dertig jaar, stelt de AVS. Ton Duif, voorzitter AVS: De politiek laat zich, zowel op landelijk als gemeentelijk niveau, geregeld uit over in haar ogen noodzakelijke veranderingen in het onderwijs. Maar opnieuw blijkt deze betrokkenheid zich te beperken tot wapengekletter op de bühne, want op het moment dat het onderwijs er mee aan de slag wil blijkt er geen geld beschikbaar. Blijkbaar is dit met name bedoeld om goede sier te maken bij kiezers. Niet om echt iets te willen veranderen.

BredeSchool

In het AVS Scholenpanel Onderwijshuisvesting zijn ook ervaringen met de BredeSchool geïnventariseerd. Uit de binnengekomen ervaringen die niet altijd precies een reactie vormen op de enquêtevragen blijkt, dat in veel gevallen het aanvankelijke bij de politiek bestaande enthousiasme over de BredeSchool uiteindelijk niet resulteert in de bereidheid van dezelfde politiek om hierin ook in financieel opzicht flink te investeren, zeker als het gaat om de financiering van de niet-onderwijs onderdelen in de BredeSchool. Zo worden BredeSchool-initiatieven in (sterk) uitgeklede vorm gerealiseerd of in de kiem gesmoord. In andere situaties speelt juist, dat op plaatselijk niveau de indruk ontstaat, dat de gemeente alles over heeft voor de BredeSchool-voorziening en daardoor weinig of geen gelden resteren voor het realiseren van voorzieningen in de overige scholen.

Klik hier voor de verantwoording en de volledige uitslag van het AVS Scholenpanel 'Onderwijshuisvesting', waarin veel aandacht voor ervaringen met de BredeSchool.