Het Nederlandse Rode Kruis

Nieuwsbericht

Den Haag, 8 juni 2007

Rules, respect Red Cross:
30 jaar bescherming van burgers in oorlogstijd

Het gebruik van verkrachting als wapen, de rekrutering van kindsoldaten en gedwongen verhuizingen. Geheime gevangenissen en het sluiten van de grenzen voor hulporganisaties. Overtredingen van het humanitair oorlogsrecht zijn er in overvloed. Vandaag dertig jaar geleden zagen de aanvullende protocollen van de verdragen van Geneve het levenslicht. Internationale regels die burgers beschermen in gewapende conflicten. De Aanvullende Protocollen bij de Verdragen van Genève werden in 1977 goedgekeurd. Ze bieden bescherming aan burgers door een onderscheid te maken tussen burgers en strijders, en door limieten vast te leggen voor wapengebruik en manieren van oorlogsvoering. Het Rode Kruis vraagt respect voor de naleving van deze regels. In hedendaagse conflicten vormen burgers de overgrote meerderheid van de slachtoffers in een oorlog. 30 jaar na de totstandkoming van de regels die burgers moeten beschermen in oorlogstijd, toont de realiteit geen fraai beeld. De eerste maanden van 2007 werden gekenmerkt door de intensivering van een aantal conflicten en wijdverspreid geweld, met ongezien lijden voor ontelbare kinderen, mannen en vrouwen. Toch moeten strijdende partijen langzaam maar zeker meer verantwoording afleggen, mede dankzij de groeiende bewustwording van het belang van het humanitair oorlogsrecht bij het grote publiek. Publieke druk leidde bijvoorbeeld tot de oprichting van verschillende internationale tribunalen, waardoor oorlogsmisdadigers niet langer straffeloos zijn. Rode Kruis
Het Rode Kruis ondervindt dagelijks de humanitaire gevolgen van oorlogsvoering. De organisatie werkt onder andere in conflictgebieden. Het kan in zulke situaties gaan om snelle noodhulpacties zoals in Libanon, Darfur en Afghanistan. Ook geeft de organisatie langere termijnhulp zoals in Tsjaad, de Centrale Afrikaanse Republiek of Colombia. De organisatie constateert een gebrek aan respect voor de regels van het oorlogsrecht. Tegelijkertijd is het juist op basis van het oorlogsrecht mogelijk dat strijdende partijen worden aangesproken op hun gedrag, dat strafrechtelijke vervolging kan plaatsvinden en dat duidelijke instructies kunnen worden gegeven aan mensen die actief zullen zijn in conflictgebieden zoals militairen, hulpverleners en journalisten.

Het Rode Kruis, dat aan de wieg stond van de geschreven regels van het oorlogsrecht, wil dan ook juist nu het belang van de regels onder de aandacht brengen. Alleen wanneer meer mensen op de hoogte zijn van de bescherming die het oorlogsrecht biedt, regeringslegers én rebellengroepen, journalisten en politici, scholieren en advocaten, zal die bescherming ook daadwerkelijk in daden worden omgezet.

Conferentie: 'Protecting Human Dignity in Armed Conflict' Ter gelegenheid van 30 jaar protocollen en haar eigen 140 jarig bestaan, organiseert het Nederlandse Rode Kruis de Conferentie 'Protecting Human Dignity in Armed Conflict'. Dit zal op 19 oktober 2007 plaatsvinden in het Vredespaleis in Den Haag.