Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2060717490

Vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan de minister voor Wonen, Wijken en Integratie en aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Van Bijsterveldt- Vliegenthart, over prijsvechten om inburgering. (Ingezonden 7 juni 2007)


1
Wat is uw oordeel over het bericht dat inburgering een prijsvechtermarkt is geworden? 1)


2
Is het waar dat contracten met aanbieders van inburgeringscursussen voor meerdere jaren zijn afgesloten? Is dit wenselijk? Kunt u uw antwoord toelichten?


3
Deelt u de mening dat het afsluiten van contracten voor meerdere jaren in tegenspraak is met marktwerking, omdat het neveneffect is dat de markt weer voor een paar jaar op slot gaat?


4
Deelt u de mening dat het criterium `kwaliteit van de inburgeringcursus' het zwaarstwegende criterium dient te zijn?


5
Hoe staat het te verwachten kwaliteitsgebrek in verhouding tot uw uitspraken 2): "We doen alsof we mensen inburgeren", en is er sprake van "een groot kwaliteitsprobleem" en "dat het geen zin heeft om het aantal cursussen te vergroten als de huidige cursussen niet eerst beter worden"?


6
Wat is uw mening over het feit dat gemeenten scherp inkopen om geld over te houden voor andere zaken?


7
Wat is uw mening over het feit dat in Amsterdam een groot deel van de gelden op gaat aan overhead? Werkt het gekozen systeem van outputfinanciering binnen inburgering bureaucratie in de hand?


8
Vindt u het aanvaardbaar dat door de marktwerking in de inburgering bijeffecten optreden, zoals onvoldoende accommodatie, gebrek aan audiovisueel materiaal en dat de kosten van de docent de sluitpost van de begroting wordt? Kunt u uw antwoord toelichten?


9
Bent u bereid - in het belang van de inburgering - het vak van inburgeringdocent een beschermde status te geven, te meer daar de kwaliteit van de cursus staat of valt met de begeleider?


1) Het Onderwijsblad, nr. 11, 2 juni 2007, Prijsvechten om inburgering.
2) Dagblad de Pers, 30 maart 2007, Hopeloze score op inburgering