Gemeente Enschede

Akkoord gemeente Enschede en FC Twente

Het college van burgemeester en wethouders en de Raad van Commissarissen van betaald voetbalorganisatie FC Twente hebben overeenstemming bereikt over een pakket maatregelen dat uitbreiding van de capaciteit van het Arke Stadion mogelijk maakt. Het akkoord heeft betrekking op de financiering, de gezamenlijke inspanningen en de voorwaarden die daarbij gelden. De overeenkomst die gesloten kan worden als de gemeenteraad van Enschede ermee instemt, brengt de uitbreiding van het stadion binnen bereik.

Naar verwachting buigt de Enschedse gemeenteraad zich binnen een maand over het voorstel.

De belangrijkste onderdelen van de overeenkomst:

o De gemeente Enschede schaart zich achter de plannen van FC Twente voor uitbreiding van de capaciteit tot maximaal 25.000 bezoekers en start een artikel 19.2 procedure (Wet Ruimtelijke Ordening) om de uitbreiding planologisch mogelijk te maken.

o Herziening van de financiële verhoudingen met FC Twente, waaronder het verstrekken van een gemeentelijke lening van EUR 20 miljoen aan FC Twente voor de herfinanciering van de bestaande leningen en ten behoeve van de uitbreiding van het stadion. De herziening is gekoppeld aan een pakket van financiele afspraken.

o overdracht van het Drienerlo-bedrijvencentrum (in het stadion) van de gemeente aan FC Twente voor de prijs van EUR 4.000.000,- kk. o verkoop van de voor de uitbreiding benodigde grond aan FC Twente.

o De uitbreiding van het stadion dient mede de intensivering van de maatschappelijke activiteiten van FC Twente. FC Twente onderscheidt zich als betaald voetbal organisatie in positieve zin door het uitgebreide pakket aan maatschappelijke activiteiten. Gezien de recente aanwijzing van de Enschedese wijk Velve-Lindenhof tot een van de 40 landelijke prioriteitswijken past een uitbreiding van de activiteiten van FC Twente naar deze wijk heel goed in de integrale aanpak voor Velve-Lindenhof.

Voor de verkoop van de gronden en het uitvoeren van de werkzaamheden voor het bouwrijp maken wordt een grondexploitatieberekening Kanaalzone Arkestadion opgesteld. Deze grondexploitatie moet een budgettair neutrale uitkomst hebben (taakstellend), indien de voor deze grondexploitatie ingediende subsidieaanvraag wordt gehonoreerd. De grondexploitatie wordt op korte termijn vergezeld van een kredietvoorstel aan de gemeenteraad voorgelegd. De budgettair neutrale uitkomst heeft als gevolg dat, indien blijkt dat er onvoorziene tegenvallers optreden, er op de plannen bezuinigd zal moeten worden, danwel dat er aanvullende externe geldstromen gevonden moeten worden. Een tekort op de grondexploitatie-eindafrekening wordt uitgesloten.
In overleg met het Europaloket van de provincie Overijssel zijn de mogelijkheden tot een subsidieaanvraag voor de verbeteringen van de openbare ruimte en het verbeteren van het vestigingsklimaat in de Kanaalzone/Kennispark nader verkend. Momenteel wordt een bijdrage van ongeveer EUR 1,4 miljoen als een reële bijdrage ingeschat. Die bijdrage is noodzakelijk om de grondexploitatie budgettair neutraal te houden.
Als blijkt dat er alsnog geen of een lager subsidiebedrag te verkrijgen zal zijn, zal bij de voorstellen van de grondexploitatie een dekkingsvoorstel worden toegevoegd. Het eventueel te ontstane tekort wordt voor een gelijk deel door FC Twente en de gemeente gedragen.

Door FC Twente wordt een pakket aan maatregelen voorbereid om de bereikbaarheid van het stadion na de uitbreiding goed te houden en om goede parkeeroplossingen te realiseren. Op 3 juli informeert FC Twente de ondernemers uit de nabije omgeving en de omwonenden over de plannen rondom het stadion. Zij worden hiervoor per brief uitgenodigd.

Voor de details van de overeenkomst wordt volledigheidshalve verwezen naar het raadsvoorstel, bijgevoegd bij dit persbericht.

8 juni 2007