Gemeente Hengelo

Kapstok wint prijs tegen schooluitval

De Kapstok Leerwerkprojecten in Hengelo is donderdag 7 juni als beste beoordeeld bij de wedstrijd om de RMC-prijs. De Regionale Meld- en Coördinatiefunctie looft één keer in de twee jaar een prijs uit voor het beste idee tegen schooluitval. Dit jaar waren zes scholen genomineerd. Juryvoorzitter en wethouder Janneke Oude Alink roemde het project De Stijgbeugel vanwege de creatieve en vernieuwende aanpak. De Kapstok verdient er 4.500 euro mee. De scholen t Genseler en ROC van Twente wonnen een aanmoedingsprijs van 1.000 euro.

Het project De Stijgbeugel is een van de leerwerkprojecten van De Kapstok. Het is gericht op jongeren uit het zmok die door het trainen en verzorgen van paarden ook zelf getraind worden in hun zoektocht naar een plaats op de arbeidsmarkt.

In de opleiding paardenverzorgster leert deze moeilijk bemiddelbare groep jongeren praktische en sociale vaardigheden binnen een professionele setting, de paardenhouderij van de familie Zwienenberg in Markelo. De opleiding leidt toe naar een plaats bij het Agrarisch Opleidings Centrum. Na voldoende ervaring kunnen ze via een stage uitvliegen naar agrarische bedrijven in de omgeving. Het project loopt sinds 2004 en heeft goede resultaten opgeleverd.

Aanmoedigingsprijzen

Naast de hoofdprijs waren er twee aanmoedigingsprijzen van 1.000 euro. Het ROC van Twente won met een project Jongeren voor jongeren, dat met hulp van hbo-studenten meer allochtone mbo-studenten stageplaatsen zoekt bij het bedrijfsleven.

Ook t Genseler viel in de prijzen. Daar kunnen leerlingen een certificaat behalen, dat nodig is voor het mogen uitvoeren van bepaalde beroepshandelingen of voor het aangaan van een dienstverband.