Gemeente Hengelo

Van groei naar kwaliteit: toekomstvisie Hengelo

Een inspiratiebron voor de komende 25 jaar. Zo typeert wethouder Guido Weber de toekomstverkenning Hengelo 2030 die de gemeente Hengelo op 7 juni heeft gepresenteerd. In Hengelo 2030 beschrijft het gemeentebestuur zijn visie op de ruimtelijke ontwikkeling van de stad tot 2030.

De toekomstverkenning maakt duidelijk dat Hengelo kiest voor kwaliteit in plaats van groei en voor versterken van de punten die de stad nu al kenmerken. De visie biedt geen strak omlijnd toekomstbeeld, maar schetst de kansen op basis waarvan Hengelo zichzelf de komende jaren kan veranderen. Van groei naar kwaliteit is daarbij het belangrijkste uitgangspunt van het gemeentebestuur. Hengelo wil juist de ruimte in de stad optimaal benutten en tegelijkertijd investeren in het mooie landschap dat de stad omzoomt.

Hengelo ziet vijf kernopgaven bij de ontwikkeling van de stad naar 2030: de economische structuur versterken; van de Hengelose binnenstad een bruisende ontmoetingsplaats maken; de sociale samenhang in de stad behouden en versterken; het Twentse landschap ook in de stad een plaats geven; en meer aandacht creëren voor bijzondere architectuur en stedenbouw.

Om de vijf kernopgaven uit te voeren zijn vier concrete projecten geformuleerd. Dit zijn de zogeheten kernprojecten: het parelsnoer, vitale wijken, stadsranden en archipunctuur.

Parelsnoer

Hengelo wil met het kernproject parelsnoer een binnenstad voor ontmoetingen realiseren. De parels van dit snoer worden gevormd door de belangrijkste pleinen van de stad: het plein ten zuiden van het Centraal Station Twente, het Stationsplein en de markt tot en met het Burgemeester Jansenplein met het stadhuis. Zuidelijk zal dit gebied grenzen aan het Hart van Zuid, een gebied dat bruist van zakelijke en maatschappelijke dienstverlening. Daar komt ook het World Trade Center met hotel-, congres- en vergaderfaciliteiten in de directe omgeving.

Vitale wijken: Hengelo Zuid

Hengelo kiest voor vitale en duurzame wijken met een eigen karakter en een compleet aanbod aan voorzieningen en waar acceptabel diverse mogelijkheden voor bedrijvigheid. Voor de komende jaren staat vooral de aanpak van Hengelo Zuid op de agenda: Hart van Zuid, de herstructurering van de Berflo Es, langs het Twentekanaal en andere plekken in Zuid.

Stadsranden

Rond Hengelo liggen verschillende soorten landschappen met elk hun eigen kenmerken. Hengelo wil met het kernproject stadsranden stad en land beter met elkaar verweven. Het gaat er daarbij om de kwaliteiten van elk van deze randen te behouden en te versterken.

Archipunctuur

Hengelo is ruimtelijk volop in ontwikkeling. Dat biedt kansen om op allerlei plekken de ruimtelijke kwaliteit gericht te versterken, vooral op die plaatsen waar kansen zijn om de herkenbaarheid en herbergzaamheid van de stad te vergroten. Het kernproject archipunctuur is erop gericht plekken in de stad kwalitatief te verbeteren. Dit kan met gebouwen, maar ook met bijvoorbeeld kunst en groenvoorzieningen in de openbare ruimte. Het gaat dus niet om grootschalige projecten, maar juist om de kleinere plekken en locaties.

Dialoog

De structuurvisie Hengelo 2030, die tot stand kwam in dialoog met inwoners van Hengelo, een klankbordgroep van betrokkenen uit de Hengelose samenleving, raadsleden, collegeleden, maatschappelijke organisaties en diverse experts, legt een belangrijke basis voor de verdere ontwikkeling van de stad. Nu is het tijd voor de inwoners en het gemeentebestuur om in dialoog de kansen te verzilveren en samen verder te bouwen aan een mooi, levendig en leefbaar Hengelo, concludeert wethouder Weber.

Na vaststelling in de gemeenteraad in juli publiceert de gemeente de belangrijkste informatie uit de structuurvisie op deze website en in Gemeentenieuws in het Hengelos weekblad. Geïnteresseerden kunnen vanaf dat moment een folder afhalen bij de Gemeentewinkel in het stadhuis. Daar is de structuurvisie Hengelo 2030 ook in te zien.