AfricAlive verlegt de grens van duurzame technologie


08.06.2007 / 13:00 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: E.on benelux b.v.

E.on benelux b.v.

Persbericht

AfricAlive verlegt de grens van duurzame technologie

Rotterdam, 8 juni 2007 - Vijf studenten van de TU Delft en een cameraman starten vandaag de expeditie AfricAlive. De expeditie zal duurzame technologie promoten in Afrika en op zoek gaan naar duurzame lessen op dit continent waar de Westerse wereld zijn voordeel mee kan doen. De expeditie AfricAlive is één van de gesponsorde activiteiten rond het lustrumjaar 2007 van de TU Delft, dat in het teken staat van Duurzame Technologie met een speciale focus op Afrika. AfricAlive wordt gesteund door hoofdsponsor E.ON Benelux.

Op 8 juni 2007 vertrekken de studenten vanaf de campus van de TU Delft voor een 30.000 km lange motorrit naar Kaapstad. De vijf maanden die het team denkt nodig te hebben zijn niet alleen een fysieke beproeving. Het gaat de studenten vooral om duurzame technologie. Tijdens de reis wordt in projecten met bijzondere technologische vindingen op het gebied van duurzaamheid samengewerkt met de lokale Afrikaanse bevolking en gaat het team op zoek naar lessen in duurzaamheid in dit armste deel van de wereld. Het westerse wereldbeeld is aan vernieuwing toe, vindt Bogdan Dumitrescu, initiatiefnemer en expeditieleider. .De thema.s van AfricAlive zijn .samenwerken., .delen.en .leren..Veel westerlingen zien Afrika en Duurzaamheid primair als tegenpolen. Het continent wordt immers geteisterd door grote problemen, zoals verspilling van energie, onbeheersbare ziekten en woestijnvorming. .Het Westen probeert al tientallen jaren om met de beste bedoelingen Afrika te helpen. Vaak worden .kant en klaar. oplossingen geboden, ontwikkeld vanuit een Westerse visie. Iedereen die met deze hulp bezig is weet dat er te weinig wordt geluisterd naar de Afrikanen zelf en dat de enorme potentie van het continent al te vaak wordt onderschat..
Afrika heeft veel te bieden, en Afrika kan op een andere manier worden gesteund. Duurzame oplossingen zijn voor Afrika meer dan waar ook ter wereld van belang en het continent lijkt daarom een ideale voedingsbodem voor ingenieuze nieuwe vondsten. De studenten beseffen ook dat ondanks alle problemen en tekorten, het continent meer lessen te bieden heeft op het gebied van duurzaamheid, efficiency en slimme vindingen dan menigeen beseft. In Afrika immers moet je kampioen zijn om met minimale middelen te overleven.

AfricAlive wordt gesteund door hoofdsponsor E.ON Benelux. Maxim Brouwer, manager Public Affairs: .AfricAlive test de haalbaarheid van baanbrekende duurzame technologie en gaat op zoek naar wijsheden die wij niet kennen. Deze attitude ligt ons na aan het hart en past erg goed bij onze overtuiging dat mensen die grenzen verleggen zorgen voor nieuwe energie. Met onze steun willen wij het team in staat stellen hun droom te realiseren en een kleine bijdrage leveren aan de verbetering van de situatie in Afrika.. De Afrikaanse route van de expeditie loopt langs bijzondere duurzaamheidsprojecten, zoals .Project Sierra Leone. waar lokale boeren samenwerken met een Nederlandse stichting om een gecertificeerde palmolieplantage te exploiteren om een lokaal ziekenhuis structureel te financieren. Ondere andere zullen de studenten ook een project in het Kibale National Park in Oeganda bezoeken die herbebossing tot doel heeft en dat ook door E.ON Benelux gesteund wordt. Een volledig overzicht van de AfricAlive expeditie is te vinden op www.africalive.nl. De expeditie is in de Nederlandse media te volgen bij SP!TS, RTV West, RNN7 en via de nieuwe media kanalen op Internet zoals Youtube en AfricAlive.nl. De reis wordt vastgelegd en door de studenten verwerkt in een tv-documentaire.

Meer informatie,