Gemeente Zandvoort


Zandvoort ontevreden over rechtmatigheidtoets

(08 juni 2007)

'Ik zou de tribune voor de allerlaatste keer willen vragen zich te onthouden van applaus.' - Hij kon lachen om de onbedoelde 'dubbele' betekenis van zijn eigen woorden.

Het was op donderdag 7 juni de laatste gemeenteraadsvergadering die hij voorzat - met een tribune die slechts een keer gewaarschuwd hoefde te worden. Burgemeester Van der Heijden loodste de vergadering vaardig langs enkele stekelige punten. Een OPZ-motie toonde maar weer eens aan hoe heftig en hevig er gediscussieerd kan worden in de Zandvoortse gemeenteraad. Ook de breuk tussen OPZ en de heer Boevé leidde niet tot uitweidingen.

CDA-raadslid Bluijs trekt van leer tegen de uitgevoerde rechtmatigheidstoets. Hij verwoordt de mening van de raad. Toch blijft het bondig. Al met al werd het een korte maar krachtige vergadering.

Journalistiek verslag
Hieronder volgt een journalistiek verslag van de vergadering. Dit is niet het officiële verslag of de officiële besluitenlijst, zoals die momenteel uitgewerkt worden en door de raad geaccordeerd zullen worden.

U kunt aan dit journalistieke verslag dus geen rechten ontlenen. Met het verslag wil de gemeente u een indruk geven van wat er besloten is en laten zien wat de raad wil en wenst. Het gaat uit van een samenvatting op hoofdpunten. Wilt u zelf horen wat er is besproken. Via deze website kunt u de digitale geluidsopnamen afluisteren.

Gemeenteraad>Vergaderstukken.

OPZ-lid opnieuw tijdelijk raadslid
Nu het tijdelijke ontslag van de heer Boevé is verlengd tot 7 september aanstaande, is het logisch dat de tijdelijke aanstelling van de heer Suttorp's wederom wordt verlengd.

Er is een onderzoek uitgevoerd naar de geloofsbrieven van de heer Suttorp. Mevrouw Göransson rapporteert de bevindingen. Er zijn geen bezwaren de heer Suttorp opnieuw tijdelijk aan te stellen als lid van de gemeenteraad, zo meldt de vertegenwoordigster van de onderzoekscommissie.

Eerder in de week is bekend geworden dat de Haarlemse rechtbank de heer Boevé heeft vrijgesproken van verkrachtingsbeschuldigingen. In de aanloop tot de rechtszaak brak OPZ met hem.

CDA-raadslid Bluijs plaatst een opmerking bij de ontstane situatie. 'Er wordt nu een plaats opgevuld door OPZ, terwijl de heer Boevé uit de partij is gezet.' Het CDA zou het liefst de tijdelijke benoeming willen opschorten tot bekend is wat de heer Boevé zal doen. Op formele gronden raadt de voorzitter van de raad verdere discussie af.

De raad stemt in met de benoeming, waarna installatie volgt.

Presentje voor vertrekkende burgemeester
Een eerste afscheidscadeau. - Namens de raad richt VVD-fractievoorzitter Fred Paap het woord tot, burgemeester M.R. van der Heijden, de voorzitter van de raad, die binnenkort vertrekken gaat: 'Consensus zoeken en veel vrijheid geven aan de discussie - zo wil ik uw voorzitterschap typeren. Deze discussies zijn in onze raad hevig en heftig. Als de perfecte gentleman die u bent heeft u altijd het evenwicht gezocht. Ik wil u bedanken voor de samenwerking.'

Fred Paap overhandigt hem een flesje Fred. Voor mevrouw Van der Heijden volgt een reuzenboeket bloemen.

Kop Zeeweg
CDA-raadslid Gijs de Roode stelt vragen over het recente besluit van het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Bloemendaal om het beheren van de parkeerterreinen aan de Kop van de Zeeweg uit te besteden aan de gemeente Zandvoort.

'Wat levert het op?', 'Wat kost het?', 'Wat zijn daarvan de personele gevolgen voor de gemeente Zandvoort?' en 'Gaat Bloemendaal Zandvoort nu ook helpen bijvoorbeeld bij de bereikbaarheidsproblematiek en de problematiek rond om het circuitpark Zandvoort' wil hij onder meer weten.

Het college zal zijn vragen schriftelijk beantwoorden.

Opmerkingen
Er is onrust over de vermeende mogelijkheid die het nieuwe ontwerpbestemmingsplan zou bieden tot sloop van de Zandvoortse Watertoren. Het CDA dringt aan op een duidelijk perscommuniqué over de positie van de watertoren in het vastgestelde bestemmingsplan Middenboulevard. De griffie zal dit opstellen.

CDA-fractievoorzitter Gert Jan Bluijs bevraagt de 'grondhouding' ten aanzien van het Middenboulevardproject van projectwethouder Bierman. 'Als ik u zo tegenover me zie, komt dat niet echt enthousiast over?' De projectwethouder veert overeind. 'Dit is een misvatting. Ik bekijk bij voorkeur wat er wél mogelijk is gemaakt door de besluitvorming van de raad: de ontwikkelingen van het watertorengebied en het gebied rond Palace. U heeft daarvoor veel geld vrijgemaakt.' Ik sta te popelen om er werk van te maken, straalt de wethouder uit.

Hamerstukken
Aangenomen worden:
a. Wegsleepverordening 2007
b. Jaarrekeningen/begrotingen gemeenschappelijke regelingen, waaronder het Jaarverslag 2006 en de Begroting 2008 Afvalverwerking Zuid-Kennemerland, het Jaarverslag 2006 Paswerk, het Jaarverslag 2006 en de Begroting 2008 Hulpverleningsdienst Kennemerland c. Jaarrekening en de begroting Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid-Kennemerland (STOPOZ d. Financiële kadernota 2007 (2e versie)
e. Aankoop schilderij Jan H.B. Koekkoek

Algemene Plaatselijke Verordening, aanvulling
Kaders, daar gaat het om. Mevrouw Göransson benadrukt dat de raad die moet opstellen ten einde de mogelijkheid te kunnen bieden om tijdelijk extra plaatsen voor camperaars aan te wijzen als dat echt nodig is bij grote evenementen - het doel van het voorstel. Ze verwoordt de mening van een zeer grote meerderheid van de raad; alleen Van Deursen (GroenLinks) is kritisch over de noodzaak. Wethouder Tates geeft nadere uitleg over de beschikbaarheid van plaatsen op de reguliere campings. Met Van Deursen tegen stemt de raad in met het voorstel.

Besluitvorming rechtmatigheid jaarrekening 2006
'Wat is er nou eigenlijk getoetst?' en: 'Wat zegt dat nou eigenlijk?' Het CDA bevraagt de rol van de accountant en diens constateringen over wat wel en niet rechtmatig is. Bluijs hekelt de wijze waarop de accountant heeft gewerkt. De manier waarop de rechtmatigheidstoets is uitgevoerd vindt hij slecht. 'Het leidt tot niks.' Ondanks deze kritiek zal het CDA instemmen met het voorgelegde besluit.

'Ik ben er ook niet blij mee'. Wethouder Toonen, financiën, begrijpt wel waar de pijn zit. Hij wijst dat er een nieuwe methodiek gevolgd wordt - ook de accountant wordt achter de broek aan gezeten om zijn werk te doen. De raad stemt vervolgens in met het voorstel.

Initiatiefvoorstel Waardering functies griffie
Aangenomen, met de conclusie dat in de toekomst een andere aanpak nodig is.

Motie OPZ
Nog voor de aanvang van de bespreking verklaart VVD-raadslid Jerry Kramer dat hij de vergadering verlaat omdat hij de discussie, die door de motie gestart wordt, een zaak vindt tussen het OPZ-raadslid Bouberg Wilson en PvdA-raadslid Kroonsberg. 'Daar doe ik niet aan mee.'

Daarmee zet hij de toon.

OPZ-raadslid Bouberg Wilson leidt vervolgens de OPZ-motie in. Hij vindt het 'niet mis' wat het PvdA-raadslid hem heeft aangedaan, te weten de aantijging dat hij op grond van een persoonlijke betrokkenheid bij een onderdeel van het ontwerp-bestemmingsplan de democratie geweld aandoet.

Hieronder volgt de tekst van de motie.

De raad der gemeente Zandvoort,
gelet op artikel 1 sub d en artikel 34 lid 1 van het Reglement van Orde van de gemeenteraad; overwegende dat:


- een raadslid tijdens de raad van 3 april 2007 een mederaadslid wegens persoonlijke betrokkenheid bij een bestemmingsplan aantasting van de democratie heeft verweten
- de inhoud van een deze kwestie betreffende publicatie van VNG uitgeverij, Supplement 18, De Gemeentewet, april 2004, luidt, citaat:

"In de Memorie van Toelichting wordt als voorbeeld van niet persoonlijk aangaan genoemd het raadslid dat ten aanzien van een gedeelte van een bestemmingsplan persoonlijke betrokkenheid heeft. Hij heeft dit echter niet bij het gehele bestemmingsplan. Hij behoeft zich dan ook niet van stemming te onthouden."


- uit het gestelde in de Memorie van Toelichting volgt dat er in geval van een gedeeltelijke persoonlijke betrokkenheid geen enkele beperking op het functioneren van een raadslid van toepassing is.
- de aantijging gericht was aan het adres van een raadslid die geen persoonlijke betrokkenheid bij het gehele bestemmingsplan heeft.
- de aantijging wegens aantasting van de democratie derhalve ongegrond moet worden beschouwd

verklaart

- de Memorie van Toelichting als gedragslijn te hanteren
- dat gedeeltelijke persoonlijke betrokkenheid van een raadslid bij een bestemmingsplan geen enkele belemmering vormt voor zijn / haar functioneren
- aantijgingen van de soort als hierboven beschreven, als ongewenst te beschouwen.

Zandvoort - Fractie OPZ

Na het voorlezen van deze motie volgt ven schorsing.

PvdA'er Stammis verwoordt het fractiestandpunt. 'De motie is onzin. Woorden in het vuur van de discussie geuit leg je niet op een 'weegschaaltje'. Zo kun je wel bezig blijven.'

Ook mevrouw Göransson wil niet betrokken worden bij deze discussie. Ze stapt op. De heer Henrion Verpoorten volgt haar voorbeeld. 'Ik stap niet op', aldus Fred Paap, die nu nog als enige VVD-er aan de raadstafel zit (dhr. Drommel was verhinderd). Hij doet een dringend verzoek aan beide heren het uit te praten. Hij begrijpt wel waar de pijn zit. Hij vindt de opmerking van het PvdA-raadslid ook niet helemaal kloppen, maar vraagt het OPZ-raadslid desondanks om de motie in te trekken.

'U heeft twee oren. Mijn advies ten aanzien van wat de heer Kroonsberg heeft gezegd: het ene oor in - het andere oor uit', aldus SP-man Willem Paap.

OPZ-raadslid Bouberg Wilson benadrukt nog een keer welke waarde hij hecht aan de motie. Hij voelt zich in zijn integriteit aangetast. Hij trekt de motie in, in de hoop dat een gesprek met de PvdA-er een betere opening biedt.