Aandeel incidenten met geweld daalt in ziekenhuizen


08.06.2007 / 14:20 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Centrum arbeidsverhoudingen

Centrum arbeidsverhoudingen

Den Haag, 8 juni 2007

Aandeel incidenten met geweld daalt in ziekenhuizen

Het aandeel incidenten in de ziekenhuizen waarbij sprake is van verbaal en/of fysiek geweld is in 2006 gedaald. Afdelingen worden met minder geweldsincidenten geconfronteerd en medewerkers geven aan dat hun veiligheidsgevoel is toegenomen. Dat zijn de conclusies van de jaarcijfers 2006 uit het Ziekenhuis Incident Registratiesysteem (ZIR).

Effectieve maatregelen door registratie
Met het project Veiligezorg(r) van de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ) besteden ziekenhuizen aandacht aan het onderwerp agressie in ziekenhuizen. De projectaanpak van Veiligezorg(r) resulteert in concrete maatregelen op het gebied van een betere voorlichting en procedures, aangevuld met fysieke en technische beveiligingsmiddelen.

Een belangrijk onderdeel van het project Veiligezorg(r) is het Ziekenhuis Incident Registratiesysteem (ZIR). Wanneer in een ziekenhuis agressie voorkomt, moet dit geregistreerd worden in het ZIR. Wanneer deze registratie zorgvuldig bijgehouden wordt, krijgt het ziekenhuis goed inzicht in het soort incidenten dat voorkomt en hun gevolgen. Met dit inzicht kunnen effectievere maatregelen genomen worden om agressie te voorkomen.

Geregistreerde incidenten 2006
In 2006 hebben de deelnemende instellingen in totaal 2.284 incidenten geregistreerd. 40% Van het aantal incidenten waren incidenten waarbij geweld aan de orde was, schade/diefstal maakte 29,5% van het aantal incidenten uit. Bij 15,6% van de incidenten was sprake van ordeverstoring en bij 14,9% van een gevaarlijke situatie.

Alhoewel het geweldsincident het meest geregistreerde incident (40%) was en blijft, is er een duidelijke afname te constateren ten opzichte van 2005 (van 51,8% in 2005 naar 40% in 2006).
Schade/diefstal als incidenttype bleef nagenoeg gelijk. Gevaarlijke situaties en ordeverstoring kwamen relatief vaker voor.

Slachtoffers en daders
In 2006 zijn van 1.632 slachtoffers de kenmerken geregistreerd. In ruim 70% van de gevallen is het slachtoffer een medewerker van het ziekenhuis. Dit zijn externe medewerkers (bijvoorbeeld ingehuurde krachten via een uitzendbureau), medisch-specialist, arts-assistent,verpleegkundige, student, stagiair of overig ziekenhuispersoneel. Ten opzichte van 2005 is dit percentage ongeveer gelijk gebleven.

De meeste veroorzakers van incidenten zijn patiënten. Van de 1.609 incidenten ging het in ruim 41 procent van de gevallen om patiënten. De patiënten worden op afstand gevolgd door bezoekers (11,7%) en de begeleiders van patiënten (11,5%).

Getroffen maatregelen
Belangrijke pijler in de aanpak van de agressie-incidenten in de ziekenhuizen is de publiekprivate samenwerking tussen de politie en het ziekenhuis. In toenemende mate blijkt er samenhang te zijn tussen een maatregel van het ziekenhuis en een maatregel van de politie. Gebeurde dit in 2004 62 keer en in 2005 137 keer, in 2006 was dit 193 keer.

Verhoogd veiligheidsgevoel
Uit een enquête die onlangs is gehouden onder de projectleiders Veiligezorg(r), blijkt dat het gevoel van veiligheid bij ziekenhuismedewerkers is toegenomen na de start van het project. Het lijkt er dus op dat de aanpak van agressie in ziekenhuizen door Veiligezorg(r) effectief is.

Veiligezorg(r) en de StAZ
Veiligezorg(r) is een project van de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ). De StAZ is een samenwerkingsverband van sociale partners in de branche Ziekenhuizen. De StAZ werkt aan een goed functionerende arbeidsmarkt en een hoge kwaliteit van arbeid in de ziekenhuisbranche. Om de kwaliteit van arbeid binnen ziekenhuizen te verbeteren, voert de StAZ diverse projecten uit.

////////////////////////////////////////////

Noot voor de redactie,