Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

|     |Harderwijk - Verdachten tasjesroof aangehouden            |
Een 42-jarige man uit Harderwijk en een 37-jarige man uit Nunspeet zijn donderdagavond 7 juni omstreeks 20.45 uur aangehouden omdat zij eerder op de dag een man hadden beroofd van zijn tas.

Bij de politie kwam omstreeks 12.00 uur de melding binnen dat op Strandboulevard West een man was beroofd van een tas. Getuigen noteerden het kenteken van de auto waarmee de daders wegreden en gaven dit door aan de politie. 's-Avonds bleek dat beide mannen in een horecagelegenheid aan de Strandboulevard zaten. Hier werden ze vervolgens aangehouden. De mannen zijn na verhoor weer in vrijheid gesteld.

|     |Harderwijk - Man aangehouden voor verstoring openbare orde|
Nadat een 37-jarige man uit Nunspeet net weer in vrijheid was gesteld nadat hij was aangehouden voor een tasjesroof, werd hij donderdag 7 juni omstreeks 23.45 uur opnieuw aangehouden.

De man wordt er van verdacht dat hij op Strandboulevard West over auto's heeft gelopen. Hij is aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. De man voor nader verhoor ingesloten in het politiebureau in Apeldoorn.

|     |Putten - Winkeldief aangehouden                           |
Een 36-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is donderdag 7 juni omstreeks 16.15 uur aangehouden

De man had kort daarvoor een aantal lege beertenders weggenomen bij een supermarkt aan de Voorthuizerstraat. De man is na verhoor in vrijheid gesteld. De politie maakt proces-verbaal op.

|     |Wezep - Jongen komt ten val  na uitwijkmanoeuvre          |
Een 16-jarige jongen uit Zwolle is dinsdag 6 juni omstreeks 19.30 uur op de Bovenheigraaf met zijn fiets ten val gekomen. Door deze val raakte de fiets beschadigd.

De jongen fietste aan rechts op het fietspad ter hoogte van de kruising met de Soppeweg en de Zoutlandedreef. Op dat moment kwam er een bromfietser uit de Soppeweg die meteen linksaf het fietspad van de Bovenheigraaf op reed. Om niet met de bromfiets in aanraking te komen maakte de fietser een uitwijkmanoeuvre. Hierbij kwam hij ten val en liep de fiets aanzienlijke schade op. Volgens de fietser werd de bromfiets, een donkerblauwe met oranje Peugeot Speedfight bestuurd door een oudere man. De politie verzoekt mensen die iets opmerkelijks hebben gezien dat in verband met dit voorval kan worden gebracht, te reageren via telefoonnummer 0900 8844.

|     |Ermelo - Getuigen gezocht                                 |
De politie is op zoek naar de veroorzaker en getuigen van een aanrijding op dinsdag 29 mei op de Hamburgerweg. Bij deze aanrijding waren een fiets en een bromfiets betrokken.

Een 79-jarige inwoonster van Ermelo stak omstreeks 15.00 uur de Hamburgerweg over met de fiets aan haar hand. Zij werd hierbij aangereden door een vrouw op een bromfiets die achter haar langs reed. De vrouw uit Ermelo kam ten val maar raakte gelukkig niet gewond. Wel werd de fiets door de val beschadigd. De vrouw op de bromfiets is na de aanrijding zonder te stoppen of zich om de vrouw uit Ermelo te bekommeren doorgereden. Het signalement van de vrouw op de bromfiets luidt: fors type, sluik haar, lichte kleding. Indien de veroorzaker van de aanrijding zich herkent in deze situatie wordt zij verzocht om contact op te nemen met de politie via telefoonnummer 0900 - 8844. Ook getuigen van de aanrijding worden verzocht te reageren via dit telefoonnummer.

|     |Elburg - Fietskijkdag                                     |
Voor de inwoners van de gemeente Elburg die in de afgelopen maanden hun fiets zijn kwijt geraakt, is er op zaterdag 23 juni weer een fietskijkdag.

De benadeelden van wie in die afgelopen periode een fiets is weggenomen, kunnen tussen 10.00 en 10.30 uur terecht op het politiebureau aan de Gerichtenweg 3 te Elburg om te kijken of hun gestolen fiets tussen de gevonden fietsen staat.

KOPEN Mocht de vermiste of gestolen fiets niet tussen de gevonden exemplaren staan, dan kunnen de benadeelden tussen 10.30 en 11.00 uur een gevonden fiets kopen. Men dient dan wel een aankoop-certificaat c.q. kopie aangifte mee te nemen. Alle gevonden fietsen uit de gehele gemeente Elburg worden opgeslagen op het politiebureau aan de Gerichtenweg.

Einde berichten
---


---


---

---- --

|     |Politieproject "Controlekans" van start                   |
De politie Noord- en Oost-Gelderland is eind mei gestart met het verkeersproject Controlekans. Het is één van de drie pilotprojecten die opgezet zijn om duidelijk te krijgen welke middelen de naleving van de verkeersregels en daarmee de verkeersveiligheid, kunnen vergroten. De andere twee pilots draaien in de politieregio Gelderland-Midden (project Belonen) en Gelderland Zuid (project Bejegening).

Voor het uitvoeren van de pilot vindt plaats op de NW Veluwe en betreft is het traject Zuiderzeestraatweg (N309-N310) van Nunspeet naar Elburg.Het verkeershandhavingsteam van de politie Noord- en Oost-Gelderland houdt hier dagelijkse controles op duidelijk zichtbare wijze. De controles worden tijdens de spits gehouden, gedurende zes weken in totaal. Op het controlewegvak wordt gecontroleerd op de landelijke vijf speerpunten: snelheid, rood licht, alcohol, gordel en valhelm. Tijdens de controle geldt stoppen is blazen, ofwel alcoholcontrole bij iedere bestuurder die staande wordt gehouden. In de eerste twee weken zijn ongeveer 40 bekeuringen uitgeschreven, waarvan zo'n 90% voor het niet dragen van de autogordel.

Enquête

Om het effect van de controles te onderzoeken, is een enquête opgesteld. Zo'n 200 weggebruikers in de directe omgeving van de Zuiderzeestraatweg krijgen deze enquête in juni thuisgestuurd. In de enquête staan vragen over hun bekendheid met het project, de zichtbare controles en de inschatting van hun eigen controlekans.

Zichtbare controles

Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat zichtbare verkeerscontroles door de politie effect hebben op het gedrag van de weggebruikers. Niet zozeer waar of wanneer gecontroleerd wordt of wie gecontroleerd wordt blijkt belangrijk, maar wel dat er zichtbaar gecontroleerd wordt. Met andere woorden, dat de weggebruiker ziet dat de politie controleert. Doel van de pilot is het verhogen van de waarneembare kans van weggebruikers om gecontroleerd te worden ten opzichte van de voorgaande periode.

Menselijke factor

De pilots zijn een gezamenlijk initiatief van het Regionaal Orgaan Vekeersksveiligheid Gelderland (ROVG) en de drie Gelderse politieregio's. De afgelopen jaren is veel gedaan ter verbetering van de infrastructuur, het veiliger maken van de voertuigen en het uitgebreid handhaven. De menselijke factor is een onderdeel waar nog extra aandacht aan kan worden besteed. In drie pilots worden daarom de volgende zaken verder uitgewerkt: bejegening, belonen en vergroten van de controlekans.


---

bert top 055 - 548 60 58

---- --