Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Minister Cramer positief over klimaatresultaat G8-top

08-06-2007

Minister Cramer van Ruimte en Milieu is positief over de uitkomsten van de G8-top wat betreft het klimaat. Zij vindt het belangrijk dat de Amerikaanse president Bush zich heeft uitgesproken over vermindering van CO2-uitstoot .

'Deze opstelling maakt het mogelijk dat eind dit jaar in Bali op het wereldwijde klimaatcongres afspraken gemaakt kunnen worden over de start van onderhandelingen van de Verenigde Naties ', aldus de minister. 'Het lijkt nu mogelijk om een nieuw klimaatprotocol op te stellen.' Het nieuwe protocol zou dan volgen op het nu geldende Kyoto-protocol dat in 2012 afloopt, en dat nooit door de Verengide Staten ondertekend is.

Bindende afspraken
De acht belangrijke economische grootmachten hebben deze week tijdens de top in Duitsland afgesproken dat emissiereductie van CO2 noodzakelijk is. Zij willen hierover in 2009 bindende afspraken maken. EU-voorzitter Angela Merkel heeft gezegd dat de G8 serieus wil kijken naar onder meer de doelstellingen van Europa en Japan. Europa streeft naar een reductie van 30% CO2-uistoot in 2020 ten opzichte van het jaar 1990. Japan wil de uitstoot in 2050 met 50% terug hebben gebracht ten opzichte van 1990.

Zie ook


Zie het origineel


* Dossier Klimaatverandering