VVD


7-6-2007

Stemming hervorming groente en fruit met wisselend resultaat verlopen

Europarlementariër Jan Mulder (VVD) kijkt met gemengde gevoelens terug op de stemming over de hervorming van de gemeenschappelijke marktordening voor groenten en fruit. Deze vond vandaag plaats in het Europees Parlement in Brussel.

Mulder had namens de Europese liberale fractie een drietal voorstellen ingediend, waarvan er slechts één werd aangenomen. Bij de stemming eerder in de landbouwcommissie werd al een voorstel aangenomen dat pleitte voor het opzetten van een Europees kwaliteitskeurmerk voor alle agrarische voedselproducten.

Zijn voorstel om producentorganisaties in staat te stellen om crisis en risicomaatregelen te nemen onder hun operationele programma's, conform het voorstel van de Europese Commissie, werd verworpen omdat een meerderheid van de christen- en sociaaldemocraten het voorstel niet steunde. Andere voorstellen om lidstaten de mogelijkheid te bieden om op eigen houtje crisis- en risicomaatregelen te nemen werden dankzij diezelfde meerderheid wel aangenomen. Mulder: "Met deze positie wordt getracht om interventionistische maatregelen via de achterdeur weer binnen te laten, terwijl het idee van de hervorming juist was om ze af te schaffen. In Nederland is de groente en fruit sector al zeer marktgericht en de rest van de EU zou ons daar in moeten volgen." Als de vandaag aangenomen voorstellen door de Landbouwraad overgenomen worden, is de kans ook groot dat er concurrentieverstoring ontstaat tussen boeren in verschillende lidstaten.

Een voorstel van Jan Mulder om bij de bovenwettelijke milieumaatregelen onder de operationele programma's, de Europese wetgeving als referentiepunt te nemen, werd wel aangenomen. Mulder: "In Nederland wordt Europese wetgeving vaak een stuk strenger geïmplementeerd. Het wordt dan erg moeilijk om milieumaatregelen in de operationele programma's te verzinnen die nog verder gaan. Daarom heb ik voorgesteld om hierbij van de Europese regels uit te gaan, dat zorgt ook voor een gelijk speelveld."