GroenLinks

GroenLinks wil uitsluitsel over luchthavengebied Twente

8 juni 2007

GroenLinks wil van het kabinet weten of het van plan is de luchthaven na 1 januari 2008 een beperkte openstelling te bieden en wie de kosten daarvan moet gaan dragen. Bij Defensie wordt momenteel zwaar bezuinigd. De kosten voor de beperkte openstelling van luchthaven Twente, bestaande uit onder andere luchtverkeersleiding en calamiteitenbestrijding, worden geschat op 4 a 5 miljoen Euro per jaar. Deze kosten moeten tot de exploitatie worden gerekend, en komen dus in principe niet in aanmerking voor overheidssteun.

Verder wil GroenLinks weten wat de plannen van het Rijk zijn bij de gebiedsontwikkeling. Nu de verkoop van de grond van de voormalige militaire vliegbasis aan gemeente en provincie niet doorgaat, heeft het Rijk inbreng in de ontwikkelingsmaatschappij. Welke bestemming de voorkeur van het Rijk heeft, is niet bekend. Tot nog toe was de insteek van gemeente Enschede het ontwikkelen van een commerciële luchthaven, maar alternatieven als natuur en recreatie, komen nu ook in beeld. Provincie Overijssel onderzoekt alternatieven in een Maatschappelijke Kosten-Baten Analyse (MKBA) en overweegt ook in de Milieu-Effect Rapportage (MER) alternatieven op te nemen.

GroenLinks verbaast zich erover dat kort voor de besluitvorming in de Provinciale Staten en gemeenteraad van Enschede allerlei geruchten verschijnen in de media. Een zorgvuldige besluitvorming over het luchthavengebied tussen Hengelo, Oldenzaal en Enschede moet gebaseerd zijn op feiten. GroenLinks hoopt daarom op een spoedige beantwoording van de ministers Van Middelkoop en Eurlings

Daphne Dertien-van der Nagel (Statenlid GL): 06-44904684 en Wijnand Duyvendak: 06 55384184