Politieberichten Gooi- en Vechtstreek


Onderzoek naar graffiti door politie leidt tot aanhoudingen

Hilversum, 07-06-2007 o Het onderzoek naar graffiti door de politie heeft geleid tot de aanhouding van een 17-jarige Hilversummer en een 22-jarige plaatsgenoot in de maand mei. De twee bleken verantwoordelijk voor vele honderden grote en kleine graffititekeningen en teksten die in 2006 en 2007 vooral in Hilversum zijn gemaakt.

Aanleiding voor het onderzoek was de aanhouding van drie mannen op zondag 11 maart jl. Het drietal, in de leeftijd van 16, 18 en 21 jaar had graffiti gespoten op de betonnen muren van een speelplaats aan de Neuweg in Hilversum.

Alle vijf verdachten zijn overgedragen aan het openbaar ministerie voor verdere vervolging. Ze zullen de schade, circa 10.000 euro, in ieder geval moeten vergoeden.

Op zondag 11 maart jl. werden drie mannen aangehouden in de leeftijd van 16, 18 en 21 jaar in verband met het spuiten van graffiti op een speelplaats aan de Neuweg in Hilversum. Na onderzoek bleek dat de twee jongste verdachten, al dan niet gezamenlijk, op nog vier plaatsen in Hilversum enorme graffititekeningen hadden gemaakt. De totale schade van de vijf gevallen van graffiti bedroeg 3500,-- euro.

In de daarop volgende weken stelde de politie een nader onderzoek in naar nog meer gevallen van graffiti. Hierbij werd de meeste graffiti in Hilversum geïnventariseerd en gefotografeerd. Door dit onderzoek konden in de maand mei een 22-jarige Hilversummer en een 17-jarige Hilversummer worden aangehouden.

De twee Hilversummers bleken verantwoordelijk te zijn voor vele honderden grote en kleine graffititekeningen en teksten, die in 2006 en 2007 in vooral Hilversum gemaakt zijn. Alle verdachten zijn overgedragen aan het openbaar ministerie voor verdere vervolging. Ze zullen de schade, circa 10.000 euro, in ieder geval moeten vergoeden.

Overheid en burgers beschouwen graffiti als een ergerlijke vorm van vandalisme. Het heeft invloed heeft op de gevoelens van veiligheid en leefbaarheid in wijk en buurten. Daarnaast kost verwijdering van graffiti veel (gemeenschaps)geld.

Uit het onderzoek is gebleken dat veel eigenaren van gebouwen geen aangifte van graffiti doen. De politie adviseert om dit wel te doen en zo mogelijk foto's te maken van de graffiti.