FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: werkgevers weigeren afspraken te maken over arbeidsparticipatie in de cao

Ondanks de krappe arbeidsmarkt willen werkgevers niet investeren in arbeidsparticipatie. Liever kopen ze potentiële onrust op de werkvloer af met een loonsverhoging. Dat constateert FNV Bondgenoten als het de balans opmaakt van het eerste kwartaal cao-akkoorden in 2007.

Anja Jongbloed, coördinator arbeidsvoorwaarden van de bond, presenteert vandaag de tussenstand van dit cao-seizoen tijden het seminar van de Nederlandse Verenigingen voor het onderzoek van Arbeidsverhoudingen (NVA).

Over de loonsverhogingen die tot nu toe zijn afgesproken is Jongbloed tevreden. Maar als het gaat om afspraken over het aan het werk helpen en houden van werknemers is zij minder te spreken. FNV Bongenoten zet in 2007 in de cao-onderhandelingen in op participatie van iedereen. Jongbloed: "We hebben een investeringsagenda. We willen jongeren aan het werk helpen en een goede start geven. We willen werkzekerheid door te investeren in leren. We willen re-integratie van arbeidsgehandicapten en 35-minners binnen boord houden. Ook willen we oudere werknemers gezond en gemotiveerd inzetbaar houden. En we willen kinderopvanggelden inzetten voor betaald verlof en keuzevrijheid voor werknemers in werktijden voor de combinatie van arbeid en zorg. Ik kan niet anders dan constateren dat werkgevers nog steeds vooral denken in termen van kostenbesparing, en niet in mensen willen investeren".

In het eerste kwartaal heeft FNV Bondgenoten 54 cao's afgesloten. Deze cao's gelden voor 285.000 werknemers. Een aantal cao's zijn net na de evaluatie afgesloten (onder andere de cao-OV en de cao-taxi) Dit jaar moeten nog 264 cao's worden afgesloten, waaronder een aantal grote cao's (onder andere Rabobank, NS, Supermarkten en Metalektro).
---